Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zwembad verwarmen met zonnepanelen

Je zwembad verwarmen met zonne-energie heeft enkel voordelen. Het is goedkoop, energiezuinig en goed voor het milieu. Maar hoe kan je je zwembad verwarmen met zonnepanelen? Er zijn 2 opties, afhankelijk van de grootte van je toekomstige zwembad. Bij grotere zwembaden gebruik je best een warmtepomp met zonnepanelen, maar bij kleinere zwembaden is zo’n warmtepomp niet nodig. Je leest er hier alles over!

Ga snel naar:
OPTIE 1: zwembad verwarmen met zonnepanelen en warmtepomp
OPTIE 2: zwembad verwarmen met zonnepanelen zonder warmtepomp

Ontvang gratis advies op maat!

 

 

Zwembadverwarming op zonne-energie: met warmtepomp of niet?

Nog niet zeker hoe je je toekomstige zwembad wil verwarmen? De beste keuze hangt vooral af van de omvang van je zwembad. Er bestaat namelijk zwembadverwarming op zonne-energie voor alle types zwembaden. De belangrijkste knoop om door te hakken? Dat is of je gaat werken met een warmtepomp of niet:

 • Groter inbouwzwembad = met warmtepomp: voor grotere zwembaden is een warmtepomp al jaren de populairste verwarming. Zo’n installatie onttrekt tot 80% van zijn geproduceerde warmte uit de buitenlucht. Voor de overige 20% heb je stroom nodig. Zo kan je dus deels je zwembad verwarmen met de zonnepanelen op je dak.
 • Kleiner opbouwzwembad = zonder warmtepomp: gaat het om een opbouw- of opzetzwembad dat niet is ingegraven? Ook dan kan je je zwembad verwarmen met zonnepanelen, maar dan zonder warmtepomp. In dat geval gaat het in feite om zonnecollectoren als EPDM-matten en koepels waar het zwembadwater door stroomt.

Advies over de beste verwarming voor jouw zwembad? Een vakbedrijf adviseert je over alle aspecten van je toekomstige zwembad. Van het type tot de mogelijke materialen én de meest geschikte verwarming. Kom nu gratis in contact met meerdere zwembadbouwers in je buurt!

 

OPTIE 1: zwembad verwarmen met zonnepanelen en warmtepomp

zwembad verwarmen met zonnepanelen

Een bouwkundig zwembad elektrisch verwarmen met een warmtewisselaar is duur. Zelfs als je zonnepanelen op je dak hebt liggen. Wil je je stroomfactuur niet de hoogte in laten schieten? Dan kies je beter voor een warmtepomp. Die vorm van zwembadverwarming is in combinatie met zonnepanelen de meest energiezuinige keuze:

 • 80% van de geproduceerde warmte: die haalt de warmtepomp uit de buitenlucht. Let op: idealiter is de buitentemperatuur wel hoger dan 10 graden Celsius. Anders moet je warmtepomp nodeloos hard werken en verbruikt die meer stroom. Je behaalt dus het beste rendement tussen april en oktober.
 • 20% van de geproduceerde warmte: hiervoor heeft de warmtepomp elektriciteit nodig. Heb je echter zonnepanelen op je dak? Dan kan je dat stroomverbruik makkelijk opvangen met je zelfgeproduceerde groene elektriciteit. Zo verbruik je weinig tot geen energie om je zwembad te verwarmen.

 

Hoe werkt het?

Een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen: dat is de meest energiezuinige combinatie om een groter zwembad te verwarmen. Maar hoe werkt dat dan precies? We zetten kort de verschillende stappen op een rij:

 

 1. Warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht

  Warmtepompen voor zwembaden zijn doorgaans altijd lucht-water warmtepompen. Wat dat betekent? Ze halen de warmte grotendeels uit de buitenlucht om zo je zwembadwater op te warmen. Hoe hoger de temperatuur van die buitenlucht, hoe hoger het rendement van de warmtepomp.

 2. Warmtepomp verhoogt die omgevingswarmte

  Een warmtepomp werkt met een koelvloeistof die verdampt op een lage temperatuur. Een compressor perst die damp samen en verhoogt zo de druk. Daardoor krijgt die damp een nog hogere temperatuur. Heb je zonnepanelen? Dan gebruikt deze compressor de groene stroom van je panelen.

 3. Warmtepomp geeft warmte af aan je zwembadwater

  De samengeperste damp komt daarna in een condensor terecht. Tijdens dat condenseren geeft de damp al zijn warmte af. Een zwembadpomp stuurt dat warme water dan naar je zwembad. Is alle warmte afgegeven? Dan start de cyclus van verdampen en condenseren gewoon opnieuw.

 

Welke kostprijs?

De kosten voor een warmtepomp voor een zwembad starten vanaf 1.000 euro (excl. btw). Reken je daar nog de installatie bij? Dan kom je uit op een gemiddelde totaalprijs van 3.000 à 5.000 euro (incl. plaatsing).  De uiteindelijke prijs hangt natuurlijk sterk af van het vereiste vermogen, het merk, …

BELANGRIJK: het gaat hier natuurlijk slechts om de kosten voor de warmtepomp alleen. Deze prijs is 1 onderdeel van de volledige offerte voor jouw toekomstige zwembad. Vergelijk je graag meerdere totaalprijzen van zwembadbouwers in je buurt? Start je aanvraag hier!

 


OPTIE 2: zwembad verwarmen met zonnepanelen zonder warmtepomp

verwarming zwembad zonnepanelen

Laat je je zwembad niet ingraven? En gaat het om een opbouwzwembad met kleinere afmetingen? Ook dan kan je verwarming voor je zwembad op zonne-energie gebruiken. Het gaat in feite niet om echte zonnepanelen, maar om zonnecollectoren. Er bestaan 2 grote types:

 • EPDM-matten: zulke matten zijn gemaakt uit een waterdichte, elastische rubbersoort. De EPDM neemt de warmte van de zon op en geeft die af aan het zwembadwater dat door de leidingen in de matten stroomt. Hou er wel rekening mee dat zulke matten behoorlijk veel plaats innemen. Wil je ze op de grond leggen? Dan zijn ze enkel geschikt om kleinere opzetzwembaden op te warmen.
 • Koepels: ook met dit type zonnecollectoren kan je een opbouwzwembad verwarmen. De werking is gelijkaardig aan de EPDM-matten. Alleen is de leiding hier opgerold in een koepel van doorschijnend polycarbonaat. Deze polypropyleen slang neemt veel zonnewarmte op en geeft die af aan je zwembadwater. Dankzij hun compacte vorm nemen zulke koepels minder ruimte in. Bovendien kan je makkelijk verschillende koepels aan elkaar koppelen.

TIP: ook voor grotere zwembaden kan je zulke zonnecollectoren gebruiken. Het gaat om vlakke collectoren die sterk op zonnepanelen lijken. Interesse in zulke solar panelen voor je zwembad? Voor meer uitleg kan je terecht bij een zwembadspecialist in je buurt!

 

Hoe werkt het?

Het gaat hier dus niet om zonnepanelen die elektriciteit opwekken, maar om een zonneboilersysteem dat gebruik maakt van de zonnewarmte. Die matten of koepels staan in verbinding met het filtersysteem van je zwembad. Dat werkt als volgt:

 

 1. Zwembadpomp stuurt water naar de collectoren

  Via een pomp vertrekt je zwembadwater naar de EPDM-matten of de koepels. Let op, die pomp moet wel krachtig genoeg zijn. Er is uiteraard een verschil tussen een klein opzetzwembad en een groter opbouwzwembad dat je het hele jaar laat staan.

 2. Zonnecollectoren geven warmte af aan zwembadwater

  In de zonnecollectoren lopen leidingen. Die slaan zonnewarmte op en geven die dan af aan het zwembadwater. Deze buizen zijn uiteraard beschermd tegen chloor en andere chemicaliën die in het water zitten.

 3. Opgewarmd water vloeit terug naar het zwembad

  Via een buis loopt het opgewarmde water dan terug naar je zwembad. Dankzij dit continue proces houden zulke solar panelen je zwembad aangenaam warm, louter en alleen dankzij de energie van de zon.

 

Welke kostprijs?

Hoeveel betaal je nu om je zwembad te verwarmen met zulke zonnecollectoren? Je mag gemiddeld rekenen op de volgende richtprijzen:

 • Prijs EPDM-matten: 50 euro per m² (incl. btw en excl. plaatsing)
 • Prijs koepels: vanaf ongeveer 100 euro voor 1 koepel (incl. btw en excl. plaatsing)

Zonnecollectoren voor je zwembad kopen? Neem dan zeker een kijkje in onze webshop. Liever het advies van een zwembadspecialist voor je tot de aankoop overgaat? Dan kom je gratis en vrijblijvend in contact met meerdere vakbedrijven via onze offerteservice.

 

 

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen