Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zwembad op maat

Met een zwembad op maat kies je voor een uniek en gepersonaliseerd zwembad. Het is de ideale oplossing als je een zwembad wil dat volledig aangepast is aan jouw wensen en waarbij je volledige keuzevrijheid wil op vlak van afmetingen, vorm, afwerking, … Alles over de mogelijkheden en leuke inspiratievoorbeelden vind je in dit artikel.

Ga snel naar: ZwembadvormAfmetingenAfwerkingToebehorenOffertes ontvangen

 

Monoblok (kunststof) vs. bouwkundig zwembad

Eerst en vooral is het interessant om het verschil te kennen tussen een monoblok zwembad en een bouwkundig zwembad.

 

1. Monoblok zwembad

Bij deze kunststof zwembaden maken we een onderscheid tussen zwembaden die uitgevoerd worden als monoblok zwembad en modulaire zwembaden.

 

Kunststof monoblok zwembaden

Een kunststof monoblok zwembad bestaat uit 1 stuk en wordt op voorhand gemaakt in de fabriek aan de hand van een mal. De kuip wordt dan in 1 geheel naar de plaats van aanleg gevoerd en daar met behulp van een kraan in de uitgegraven put geplaatst. Deze zwembaden worden met andere woorden in 1 stuk gemaakt, geleverd en geplaatst.

Een monoblok zwembad kan opgebouwd worden uit verschillende materialen. We onderscheiden polyester, vinylester, epoxy en keramische monoblok zwembaden.

 

Modulaire zwembaden

Bij modulaire zwembaden worden verschillende kunststof panelen, liggers en steunen in de fabriek aan elkaar vastgemaakt (gelast) tot 1 kuip. Net zoals een monoblok zwembad wordt ook een modulair zwembad in 1 geheel naar de plaats van aanleg gevoerd en daar in de uitgegraven put geplaatst.

Er zijn 2 soorten modulaire kunststof zwembaden: polyethyleen (HDPE) en polypropyleen (PP) zwembaden.

 

» Monoblok zwembad als zwembad op maat?

Aangezien de plaatsing sneller kan gebeuren, zijn kunststof zwembaden goedkoper dan bouwkundige zwembaden. Ze zijn ook erg waterdicht, onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Doordat deze zwembaden onder gecontroleerde omstandigheden in de fabriek gemaakt worden kan je ook uitgaan van een hoge kwaliteit.

Bij kunststof monoblok zwembaden is maatwerk niet mogelijk. Je kan kiezen uit een ruim aanbod aan standaard afmetingen, kleuren, vormen, … maar bent dus wel beperkt in mogelijkheden.

Een modulair zwembad biedt meer mogelijkheden en kan wel volledig op maat gemaakt worden aangezien verschillende onderdelen samengevoegd worden tot 1 geheel.

⇒ Richtprijs basis monoblok zwembad: vanaf gemiddeld € 30.000 (incl. btw en plaatsing)
Let op, dit is een richtprijs. Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben op de effectieve prijs van een monoblok zwembad: de gekozen uitvoering, afwerking, het formaat, eventuele accessoires, … Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende zwembadbouwers via de offertepagina.

 

monoblock kunststof zwembad
Monoblok zwembad

 

2. Bouwkundig zwembad

Een bouwkundig zwembad is een betonnen zwembad. Er zijn daarbij verschillende uitvoeringsmogelijkheden:

  • Ter plaatse gegoten beton: hierbij storten ze waterdicht beton tussen een bekisting. De vloerplaat gieten ze op locatie op een waterdichte folie. Bij deze uitvoering kan je ervoor kiezen om de wandafwerking achterwege te laten en het beton zichtbaar te houden.
  • Prefab betonpanelen: hierbij plaatsen ze prefab betonpanelen op een betonnen vloerplaat. De platen worden vervolgens aan elkaar vastgemaakt. Let op, je bent hier beperkt tot de standaard afmetingen van de betonpanelen.
  • Betonblokken: dit bouwkundig zwembad wordt opgebouwd door holle betonblokken in de juiste afmetingen op een betonnen vloerplaat te plaatsen.
  • Polystyreen blokken: dat zijn een soort isomoblokken die op elkaar geplaatst worden en fungeren als bekisting van het zwembad. In de holle blokken worden ijzeren staven als wapening geplaatst. De blokken worden uiteindelijk volgestort met beton.
  • Spuitbeton: hierbij spuiten ze het betop op de wapening. Deze uitvoeringsmethode is erg geschikt om speciale vormen en afrondingen mee te maken.

Bij een bouwkundig zwembad kan je ervoor kiezen om de betonlook van de constructie zichtbaar te houden. Vooral zwembaden in gegoten beton lenen zich daartoe. Je kan jouw zwembad natuurlijk ook met een ander materiaal afwerken / waterdicht maken. Denk maar aan een afwerking met mozaïek, tegels (natuursteen, keramische tegels, …), waterdichte pleister, PVC-folie of linerfolie, een ployester coating, …

 

» Bouwkundig zwembad als zwembad op maat?

Een bouwkundig zwembad wordt altijd volledig op maat en op locatie gemaakt. Je hebt volledige vrijheid bij het ontwerpen van jouw zwembad en er zijn geen beperkingen op vlak van afmetingen, vorm, afwerking, diepte, …

Aan de grote keuzevrijheid die een bouwkundig zwembad biedt hangt natuurlijk wel een hoger prijskaartje dan aan de kunststof variant. Omdat alles op locatie gebeurt, neemt ook de plaatsing ervan meer tijd in beslag. Bouwkundige zwembaden zijn door hun uitvoering in beton wel erg stevig en gaan langer mee dan kunststof zwembaden.

⇒ Richtprijs basis bouwkundig zwembad: vanaf gemiddeld € 45.000 (incl. btw en plaatsing)
Let op, dit is een richtprijs. Er zijn verschillende factoren die een invloed hebben op de effectieve prijs van een bouwkundig zwembad: de gekozen uitvoering, afwerking, het formaat, eventuele accessoires, … Benieuwd naar advies en een prijs op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende zwembadbouwers via de offertepagina.

 

bouwkundige zwembaden
bouwkundig zwembad

 

Keuzemogelijkheden bij een zwembad op maat

Bij het plaatsen van een zwembad moet je over meer beslissen dan alleen de constructiemethode. Je moet ook nadenken over de vorm en afmetingen van het zwembad, toebehoren, … Het voordeel van een op maat gemaakt zwembad is dat je volledig zelf kan kiezen hoe je het wil. Een overzicht van de belangrijkste aspecten waarover je moet beslissen:

 

1. Zwembadvorm

Een overzicht van de populairste vormen:

  • Rechthoekig zwembad: dit is zonder twijfel de populairste vorm. Rechthoekige zwembaden ogen strak en zijn ideaal als je baantjes wil zwemmen.
  • Rond zwembad: ideaal als je jouw tuin een elegante look wil geven.
  • Ovaal zwembad: hierbij zijn de zijkanten van het zwembad recht, de hoeken zijn afgerond.
  • Kidney zwembad: hierbij zijn alle zijden afgerond. Deze zwembaden hebben de vorm van een nier.
  • Zwembad met L-vorm: ideaal om baantjes te zwemmen in het lange gedeelte terwijl iemand anders ontspant in het kleiner gedeelte. Deze zwembaden nemen wel veel plaats in in vergelijking met de andere zwembadvormen.
  • Grieks zwembad: dit zijn rechthoekige zwembaden met afgeschuinde hoeken.
  • Lagune zwembad: een zwembad zonder rechte hoeken, met de veranderlijke ronde vormen van een lagune.

Bij bepaalde zwembaden ben je gebonden aan standaardvormen. Bij een zwembad op maat zijn er geen beperkingen en kan je de vorm van jouw zwembad naar eigen wens kiezen.

kidney zwembad
Zwembad met kidney vorm

 

2. Afmetingen

Hetzelfde geldt voor de afmetingen. Waar je bij een standaard zwembad beperkt bent tot verschillende vaste afmetingen, kan je bij een bouwkundig zwembad zelf de afmetingen bepalen.

Hoe bepaal je de geschikte afmeting van jouw zwembad?

Het is vooral belangrijk dat je rekening houdt met het doel van jouw zwembad. Wil je het puur gebruiken voor ontspanning, wil je er baantjes in kunnen zwemmen, moeten er kinderen in zwemmen of wordt het zwembad enkel gebruikt door volwassenen, …?

Zorg er in ieder geval voor dat in het water springen en duiken veilig kan gebeuren. Een zwembad van minimum 4 m x 8 m en 1,5 m diep is daarom aan te raden.

zwembad op maat
Zwembad op maat

 

3. Afwerking van de wanden en boord

Een zwembad op maat is altijd ingebouwd in de grond. Dat hoeft niet te betekenen dat je het zwembad volledig ondergronds moet plaatsen. Je kan jouw op maat gemaakt zwembad ook gedeeltelijk laten inbouwen. De bovenrand van het zwembad komt dan een stukje boven de grond uit. Een zwembad op maat volledig bovengronds plaatsen is ook mogelijk maar minder gangbaar.

Ook wat betreft de afwerking van de zwembadboord heb je bij een zwembad op maat volledige keuzevrijheid. De mogelijkheden:

  • Skimmer zwembad: hierbij is het zwembad voorzien van zichtbare skimmers. Skimmers doen dienst als afzuigsysteem voor het zwembadwater. Ze zorgen voor de afvoer van het water naar de filter. Het water blijft daardoor een aantal centimeter onder de zwembadrand.
  • Onderloop zwembad: bij een onderloop zwembad blijft het water net onder de zwembadrand staan.
  • Overloop zwembad: bij een overloop zwembad loopt het water over de zwembadboord in een klein rooster. Het zwembadwater staat daardoor gelijk met de omliggende vloer waardoor het de indruk van een spiegel geeft.
  • Infinity zwembad: deze zwembaden lijken geen rand te hebben waardoor ze de indruk geven op te gaan in het landschap. Het effect wordt bereikt door het water langs 1 of meerdere zijden over de boord te laten weglopen. Let op, de omgeving moet zich lenen tot het plaatsen van een infinity zwembad. Anders verliest het zijn uniek effect.
overloop zwembad
Overloop zwembad

 

4. Toebehoren

Zwembadwater moet proper gehouden worden. Dat maakt een technische installatie met een zwembadpomp, zwembadfilter, chloorverdeler, zwembadverwarming, elektriciteit, luchtbehandeling (bij binnenzwembaden), … onmisbaar.

Verder kan je extra zwembadaccessoires voorzien om het zwemmen nog aangenamer te maken. Denk maar aan een zwembadwaterval, zwembadverlichting, een zwembadtrap, zwembadafdekking, … Kan je geen groot zwembad plaatsen maar wil je wel baantjes zwemmen? Dan is een jetstream die voor tegenstroom zorgt misschien wel een goede keuze.

Bij een op maat gemaakt zwembad kan je al deze dingen laten uitvoeren hoe jij wil. Een zwembadtrap in hetzelfde materiaal als de wandafwerking, zwembadafdekking die ingebouwd is in de wand van het zwembad, ingebouwde en regelbare zwembadverlichting, … Het is allemaal mogelijk bij een zwembad op maat.

zwembad waterval
Infinity zwembad met ingebouwde watervallen

 

Voordeel van een professionele zwembadbouwer

Een zwembad aanleggen is geen simpele klus. Er komt veel en erg verschillend werk (graafwerken, zwembadconstructie opbouwen, wandafwerking, zwembadverwarming installeren, …) bij kijken.

Verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en laat je zwembad aanleggen door een professionele zwembadbouwer. Zeker voor een zwembad op maat is een zwembadbouwer onmisbaar. Deze luistert naar je wensen, komt op locatie kijken naar de mogelijkheden en maakt op basis daarvan een uniek zwembadontwerp.

Vervolgens stelt hij een waterdicht stappenplan op en voert de werken uit volgens de overeengekomen planning. Kortom, het is 1 partij die het volledige project coördineert, opvolgt en uitvoert. 

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen