Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zwembadafdekking: soorten & prijs

Met de juiste soort zwembadafdekking blijft het zwembadwater langer op temperatuur. Daardoor verspil je minder geld aan energie. Ontdek hier meer over zwembadlamellen, inclusief de voor- en nadelen en kostprijs.

 

 

Waarom je zwembad afdekken?

Hoge energiebesparing: het water koelt minder snel af dan bij een afdekking met zeil of noppenfolie. Je hebt minder nood aan zwembadverwarming.

Veilig: de lamellen zorgen voor een veilige afsluiting van het zwembad. Kleine kinderen en huisdieren worden bij betreden van het water tegengehouden door het rolluik.

Algenvrij: het water is beter beschermd tegen vallend blad en algengroei (geen licht).

Makkelijk: het afdekken van het zwembad kost weinig inspanning (met de hand of geheel automatisch).

 

zwembad zonder zwembadafdekking

 

 

Prijs van zwembadafdekking

De prijs voor een zwembadafdekking met rolluiken varieert van € 5000,- voor een eenvoudig opbouwsysteem tot ongeveer € 10.000 voor een inbouw rolluik (grootte: 7×3 meter). De prijs is voornamelijk afhankelijk van het soort lamellen, het soort systeem (opbouw / inbouw) en de wijze van bediening. Indien je een simpele afdekking zoekt waarmee je flink wat energie kunt besparen, dan is een handbediend opbouwsysteem wat betreft de aanschafkosten een aantrekkelijke optie. Wil je een strakke, stijlvolle en moderne afwerking dan kies je het beste voor een inbouwsysteem met geschuimde lamellen. Voor de beste prijs, vergelijk je best de prijs van verschillende bedrijven. Dat kan gratis via onze offertepagina. Profiteer ervan, want prijzen vergelijken loont.

 

Opties in zwembadafdekkingen

Zwembadlamellen worden meestal gemaakt van PVC of van polycarbonaat. Ze zijn hol van structuur of hebben een kern van kunststof schuim (foam). Dit worden ook wel volle lamellen of ‘geschuimde lamellen genoemd. De kwaliteit en levensduur van de lamellen hangt af van de gebruikte materialen en de wijze waarop de lamellen afgewerkt zijn. Over het algemeen zijn polycarbonaat lamellen wat beter van kwaliteit dan PVC lamellen en gaan ze ook langer mee. Daar staat wel een hogere kostprijs tegenover.

 

klein zwembad zonder een zwembadafdekking

 

Afwerkingsmateriaal: PVC of polycarbonaat

• PVC lamellen zijn goedkoper dat polycarbonaat lamellen maar zijn minder slagvast en vormvast dan polycarbonaat lamellen. Ze raken sneller beschadigd raken bij de inslag van een voorwerp (grote hagelstenen, eikels) dan polycarbonaat lamellen.
• PVC lamellen vervormen sneller bij hoge temperaturen dan polycarbonaat lamellen.
• Polycarbonaat is transparanter dan PVC, wat een voordeel is bij transparante lamellen. Solar lamellen zijn daarom meestal van polycarbonaat gemaakt.

 

Opvulling: hol of geschuimd

Zwembadlamellen kunnen hol zijn of gevuld worden met een speciaal soort kunststofschuim. Het schuim zorgt ervoor dat de lamellen nog beter isoleren waardoor het zwembadwater langer op temperatuur blijft. Ook geeft het schuim de lamellen de nodige stevigheid en een beter drijfvermogen. Holle lamellen, zonder schuim, worden aan de zijkant afgewerkt met kunststof dopjes. Deze zorgen ervoor dat er geen water in de lamellen kan lopen.

 

Isolatiewaarde lamellen

De mate van isolatie wordt voornamelijk bepaald door de dikte van de zwembadlamellen en het isolatiemateriaal dat zich in de lamellen bevindt. Bij traditionele holle profielen zijn de kamers in de lamellen gevuld met stilstaande lucht. Aangezien lucht goed isoleert, presteren deze lamellen goed en zorgen ze ervoor dat het zwembadwater minder snel afkoelt. Volle geschuimde lamellen presteren echter nog beter en bieden over het algemeen de beste isolatie. Daarnaast beschikken ze over een uitstekend drijfvermogen. Ze zijn wel een stuk kostbaarder dan holle lamellen.

 

Solar lamellen

Solar lamellen zijn aan de bovenzijde transparant afgewerkt (polycarbonaat) en hebben een zwart gekleurde onderlaag. Door de donker gekleurde onderlaag wordt de warmte van de zon vastgehouden en kan deze vervolgens worden afgegeven aan het water. Het water wordt dus, net als bij een zonnecollector het geval is, gratis opgewarmd door het zonlicht.

 

In de handel worden standaard geschuimde lamellen soms aangeprezen als solar lamellen maar dit is misleidend omdat deze lamellen louter isolerend werken. Ze warmen het water dus niet of nauwelijks op. Echte solar lamellen doen dat wél. Je kunt ze herkennen aan de transparante bovenzijde en de donker gekleurde onderlaag.

 

Aandachtspunten voor solar lamellen

Solar lamellen kunnen erg heet worden in de volle zon en mogen tijdens de zonne-uren alleen gebruikt worden bij een ingeschakelde waterfiltratie. De lamellen moeten hun warmte kwijt kunnen en hiervoor is het noodzakelijk dat het water onder de lamellen continu circuleert. Wanneer de lamellen te heet worden bestaat de kans dat ze gaan vervormen. Laat je altijd goed informeren over de mogelijkheden en vereisten wanneer je dit soort lamellen wilt aanschaffen.

 

groot zwembad in het groen zonder zwembadafdekking

 

Opbouw- of inbouwsystemen

Er zijn twee manieren waarop een zwembad rolluik bevestigd kan worden: als opbouwsysteem of inbouwsysteem. Bij een opbouwsysteem bevindt de rol met lamellen zich buiten het zwembad. Een decoratieve omkasting van het rolluik is mogelijk. Bij een inbouwsysteem is de rol met lamellen volledig weggewerkt in het zwembad. Dit is vaak de meest decoratieve oplossing maar is ook vrij kostbaar.

  • Voordelen van een opbouwsysteem: goedkoop, makkelijk te onderhouden bij storingen
  • Voordelen inbouwsysteem: lamellen zijn keurig weggewerkt in het zwembad

 

Zijn zwembadlamellen veilig?

Over het algemeen genomen is een zwembadafdekking met volgeschuimde lamellen het meest veilig omdat deze lamellen een hoog drijfvermogen hebben, stevig zijn maar toch soepel, waardoor ze niet op de scharnierpunten zullen breken. Maar er zijn ook uitstekende veilige oplossingen met open lamellen verkrijgbaar. Kijk bij twijfel of de lamellen voldoen aan de NF P90-308 norm. Dit is een strenge veiligheidsnorm voor zwembadafdekkingen.

 

Scharnieren van zwembadafdekking

Er zijn verschillende manieren waarop lamellen aan elkaar bevestigd kunnen worden. Meestal zijn ze onderling verbonden met een plastic ‘haak-constructie’. De kwaliteit van het scharniersysteem is erg belangrijk omdat het bepalend is voor de mate van doorbuiging bij belasting. Daarnaast speelt ook de ophoping van vuil (zand, algen) een rol. Sommige scharniersystemen (met holle kamers) zijn hier meer gevoelig voor dan andere systemen met massieve flexibele verbindingen.

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen