Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Skimmerzwembad

Wil je zorgeloos genieten van je binnen- of buitenzwembad zonder al te veel onderhoud? Een skimmerzwembad behoort dan tot de mogelijkheden. Zo hou je het water schoon én heb je ook geen last meer van grovere stukken vuil. Lees in dit artikel alles over de voor- en nadelen, de prijzen en de mogelijkheden op vlak van skimmers.

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Mogelijke uitvoeringen
Prijs skimmers voor zwembad
Alternatieven skimmerzwembad
Enkele veelgestelde vragen
Ontvang snel offertes op maat

 

 

Wat is een skimmerzwembad?

Zwembaden moet je op meerdere manieren reinigen. Waar je de bodemafvoer bv. standaard gebruikt om de onderkant van een zwembad schoon te houden, zijn er meerdere mogelijke systemen voor het wateroppervlak. Een van deze opties is een systeem met skimmers.

Bij een skimmerzwembad voeren openingen onder de zwembadboord overtollig water en drijvend vuil efficiënt af. Grof vuil blijft dan achter in een skimmermandje, terwijl de rest verder stroomt naar de filterpomp. Eenmaal gereinigd komt het water weer via inspuiters in het zwembad terecht en begint de cyclus van voor af aan.

Meer weten over de voordelen & plaatsing van een skimmerzwembad? Een zwembadspecialist helpt je graag verder! Ontvang professioneel advies en prijzen op maat.

skimmer voor zwembad

 

Voor- en nadelen van een skimmerzwembad

Wat zijn de voornaamste voordelen én nadelen van een skimmerzwembad? Hieronder een korte uitleg:

 

 • Minder kans op lekkages: in tegenstelling tot overloopzwembaden blijft water van een standaard skimmerzwembad altijd onder de zwembadboord. Hierdoor is het risico op lekkages minder groot. Let echter wel op bij zwembaden met lagere skimmers (hogere waterlijn). Deze lijken qua waterstand veel op overloopzwembaden, maar dan zonder de goot om overstromend water af te voeren.
 • Makkelijk te plaatsen: skimmerzwembaden zijn minder complex om te plaatsen dan de gangbare alternatieven. Een zwembadspecialist kan zo’n project dus vrij snel afronden. En vooral als het om een opbouw- of opzetzwembad gaat en er geen graafwerken vereist zijn.
 • Lagere aanschafprijs: door de snellere plaatsing, minder ingewikkelde technieken, … bespaar je niet alleen tijd, maar ook geld. Je betaalt namelijk minder arbeids- en materiaalkosten.
 • Vele toepassingen: skimmers zijn voor vrijwel elk soort zwembad toe te passen. Zo zijn ze netjes te verwerken in een bouwkundig of monoblok zwembad (inbouw), maar kan je ook losse exemplaren bevestigen aan de rand van een opbouw- of opzetzwembad.

 

 • Visueel zichtbaar: zwembadskimmers zijn niet de meest esthetische oplossing. Dit is ook het geval als deze zijn ingebouwd of helemaal onder de waterlijn zijn verwerkt. Om deze reden zijn overloop- of onderloopzwembaden populaire alternatieven.
 • Iets minder doeltreffend: overloop- en onderloopzwembaden houden water makkelijker schoon dan skimmerzwembaden. Bij een overloopzwembad komt dit bv. door de betonnen goot die rondom het hele bad is gestort. Bij onderloopzwembaden zit deze goot net onder de zwembadrand verstopt, meestal achter roosters.

 

Mogelijke uitvoeringen

Skimmers zijn toepasbaar voor vele soorten zwembaden, maar van het systeem zélf zijn er ook nog meerdere uitvoeringen om te overwegen. We zetten de 2 belangrijkste opties op een rij:

 

OPTIE 1: zwembad met standaard skimmers

Doorgaans gaat het om standaard hoge skimmers, waarbij de helft boven de waterlijn uitsteekt en het waterniveau als gevolg wat minder diep is (10 cm afstand tussen water en de zwembadrand). In het geval van inbouw zijn deze netjes in een wand verwerkt, terwijl bij opbouw- of opzetzwembaden eerder wordt gekozen voor types die je eenvoudig aan de rand van het bad vastmaakt (oppervlakte skimmers van bv. Intex). Hoge skimmers zijn wat goedkoper, maar zorgen wel voor een minder strak eindresultaat.

 

OPTIE 2: zwembad met hoogwaterlijn

Kies je voor een hoogwaterlijn zwembad? Dan is je bad een paar centimeter dieper én vallen de aanwezige skimmers minder op. Bij dit soort zwembaden zitten deze helemaal onder de waterlijn en staat het water nog maar 5 cm van de zwembadrand af (10 cm bij normale skimmers). Hierdoor oogt zo’n skimmerzwembad meer als een over- of onderloop variant en geniet je van een strakkere uitstraling.

 

TIP: vraag advies aan een zwembadspecialist!

Wil je een skimmerzwembad, maar twijfel je nog tussen de mogelijke uitvoeringen? Of wil je nog wat meer weten over de alternatieven? Schakel dan een zwembadspecialist in voor gericht advies. Zo’n expert houdt altijd rekening met je persoonlijke wensen, je budget, … Laat jouw skimmerzwembad plaatsen door een ervaren expert.

 

Prijs skimmers voor zwembad

De prijs van skimmers hangt vooral af van het type zwembad. Zo koop je een oppervlakte skimmer voor een opbouw- of opzetzwembad voor € 10 à 40 (incl. btw) via onze webshop. Gaat het om inbouwskimmers voor een monoblok of bouwkundig zwembad? Dan variëren de prijzen tussen € 65 à 525 (incl. btw). Deze skimmers laat je best tegelijk met de rest van het inbouwzwembad plaatsen.

Skimmers zijn echter een klein onderdeel van een zwembad. Het is dus belangrijker om rekening te houden met de totale kosten van zo’n zwembad. Een prijzenoverzicht ter indicatie:

Type zwembadGemiddelde prijs
Opzetzwembadvanaf € 150 (incl. btw)
Opbouwzwembadvanaf € 2.000 (incl. btw)
Inbouwzwembadvanaf € 30.000 (excl. btw, incl. plaatsing)

Wil je weten hoeveel een skimmerzwembad zou kosten in jouw situatie? Een expert kan je hier verder over informeren. Begin met vergelijken.

 

skimmerzwembad

 

Alternatieven voor een skimmerzwembad

Naast baden met skimmers zijn er nog alternatieve inbouwzwembaden die het wateroppervlak op andere manieren schoon houden. Doorgaans gaat het dan om een overloop- of onderloopzwembad:

 

ALTERNATIEF 1: overloopzwembad

Wil je een zwembad met een zo strak mogelijke uitstraling? Dan is een overloopzwembad zeker de beste keuze. Zo’n realisatie staat ook bekend als een spiegelbad vanwege de hoge én vlakke stand van het water. Hierbij gebeurt de afwatering via een betonnen goot rond het hele bad. Dit betekent dat vuil water aan alle kanten wordt afgevoerd, waardoor het zwembad erg hygiënisch blijft.

Het grote nadeel ten opzichte van een skimmerzwembad? Het is een stuk duurder. Een overloopzwembad is erg complex en vergt dus meer tijd én geld om correct te plaatsen. Daarnaast is er een extra buffertank nodig om overtollig water op te slaan. Alleen de betonnen goot als afvoer is dus niet voldoende.

 

ALTERNATIEF 2: onderloopzwembad

Een onderloopzwembad is te vergelijken met een overloopzwembad. Het grootste verschil is dat het water net ónder de zwembadrand blijft, in plaats van dat het hier overheen loopt. Het stroomt dan door roosters onder deze rand naar de buffertank.

Vergeleken met zijn tegenligger geniet je met dit zwembad ook nog van een aantal extra voordelen. Zo is het water minder vatbaar voor wind, blijft het langer warm en bespaar je dus veel energie. Ook staat het water vrijwel nooit in direct contact met de zwembadrand, waardoor deze langer proper blijft.

 

Enkele veelgestelde vragen

Een skimmerzwembad is doorgaans een behoorlijke investering. We snappen het dus heel goed als je nog wat vragen hebt. Hieronder beantwoorden we alvast een aantal veelgestelde vragen:

  • Hoeveel skimmers heb je nodig?
  Dit is afhankelijk van de hoeveelheid water in je zwembad. Doorgaans kan je uitgaan van 1 skimmer per 40 m³ water. Per skimmer moet je wel nog 2 inspuiters in de tegenliggende wand laten plaatsen. Zo zorg je voor een goede toe- en afvoer van water.


 • Hoe onderhoud je een skimmerzwembad?
  De skimmers van een zwembad moet je goed onderhouden. De nadruk ligt op het skimmermandje, waar het grove vuil van je water in achterblijft. Dit mandje vult vaak snel, dus is het slim om deze minstens 1x per week te reinigen. Zwem je veel? Doe dit dan op dagelijkse basis. Voeg ook regelmatig vers water toe aan het zwembad en let hierbij op de balans tussen de zuurtegraad, hardheid en de hoeveelheid chloor.


 • Hoe bescherm je een skimmerzwembad in de winter?
  Zorg eerst dat het zwembad helemaal schoon is en in goede staat verkeert. Denk aan bodem- en zweefvuil, het borstelen van de wanden, de waterkwaliteit, … Hierna laat je het waterpeil tot onder de skimmers zakken. Eenmaal afgerond dicht je de skimmers én inspuiters af met rubberen stoppen en zet je alle installaties uit (filters, pomp, …). Ten slotte gooi je een winterzeil over het zwembad dat zonlicht blokkeert.

 

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen