Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnecollector zwembad: uitvoeringen en prijzen

Zonnecollectoren zijn een milieuvriendelijke manier voor het verwarmen van zwembaden; ze gebruiken de energie van de zon om het zwembadwater te verwarmen. In dit artikel bespreken we de uitvoeringen van zonnecollectoren voor het zwembad en hun prijzen.

Snel naar: wat zijn zonnecollectoren?uitvoeringen en hun prijzenveelgestelde vragen

 

zonnecollectoren dak Wat zijn zonnecollectoren?

Zonnecollectoren worden weleens verward met zonnepanelen, maar er zijn grote verschillen tussen deze installaties. Zonnepanelen zetten het licht van de zon om in elektrische stroom, terwijl zonnecollectoren de energie van de zon gebruiken om warmte af te leveren.

Zonnecollectoren kunnen niet alleen gebruikt worden voor het verwarmen van het zwembadwater, maar ook voor de verwarming van het sanitair water.

Bij zonnecollectoren voor het zwembad zorgt de pomp van het zwembad ervoor dat het water in de collectoren terechtkomt. Daar wordt het opgewarmd om vervolgens via een opslagvat terug te stromen naar het zwembad.

 

Uitvoeringen van zonnecollectoren voor het zwembad & hun prijzen

Als je je zwembad wil verwarmen met zonnecollectoren, dan kan je kiezen uit verschillende uitvoeringen. Hier vind je de meest voorkomende opties en hun prijzen:

 

1) Koepel

Zonnecollectoren in de vorm van een koepel nemen niet zoveel plaats in, maar met één koepel kan je tot wel 5.000 liter zwembadwater verwarmen. Je kan deze koepels overigens aan elkaar koppelen zodat je ook zwembaden met een groot volume kan verwarmen.

Prijs: de prijzen voor één koepel beginnen vanaf ongeveer 100 euro (excl. installatiekosten). Als je weet dat je met één koepel tot 5.000 liter kan verwarmen, kan je berekenen hoeveel koepels je nodig hebt voor de verwarming van jouw zwembad. Reken op een prijs van iets meer dan 40 euro per m2 voor een inbouwzwembad met standaardafmetingen.

 

koepel zonnecollectoren zwembadverwarming

 

2) Matten

Je kan ook voor zonnecollectoren in de vorm van matten kiezen. Het zwembadwater wordt dan opgewarmd in de leidingen die in de matten liggen. Meestal worden deze matten vervaardigd uit EPDM. De benodigde oppervlakte varieert van 75% tot 100% van de oppervlakte van het zwembad. De diepte zal natuurlijk ook een rol spelen bij het bepalen van de precieze oppervlakte.

Prijs: je kan je verwachten aan een prijs van ongeveer 50 euro per m2 (excl. installatiekosten) voor een ingebouwd zwembad met standaardafmetingen.

 

3) Buisvormige of vlakkeplaat zonnecollectoren voor het zwembad én CV

Buisvormige of vlakkeplaat zonnecollectoren zijn eigenlijk de standaard uitvoering van zonnecollectoren als onderdeel van een zonneboiler installatie. Met zo’n zonneboiler kan je het sanitaire water voor de woning verwarmen én eventueel ook het zwembadwater.

 

zonnecollectoren zwembad

 

Zwembadafdekking is belangrijk voor de temperatuur!

Zwembadverwarming biedt heel wat comfort en het is natuurlijk de bedoeling om het zwembadwater zo lang mogelijk op een aangename temperatuur te houden. Daarom is het aangeraden om te investeren in een goede zwembadafdekking.

Een afdekking voor het zwembad zal ervoor zorgen dat het water minder snel afkoelt en je dus minder vaak nood zal hebben aan de verwarming. Daarnaast zorgt een zwembadafdekking er ook voor dat er geen vuil in het water terechtkomt als je het zwembad niet gebruikt. De mogelijkheden voor het afdekken van het zwembad ontdek je in dit artikel.

 

Nog enkele veelgestelde vragen

Om af te ronden bespreken we hieronder nog enkele veelgestelde vragen over de verwarming van zwembaden met zonnecollectoren:

 

1) Wat zijn de voor- en nadelen van zonnecollectoren voor het zwembad?

Het grootste voordeel van zonnecollectoren is dat ze door het gebruik van zonne-energie geen bijkomende energiekosten veroorzaken. Daarnaast zijn ze redelijk makkelijk te installeren.

De zonnecollectoren nemen wel wat plaats in. Hoeveel ruimte je precies moet voorzien, is onder meer afhankelijk van het type zonnecollectoren en het volume van het zwembad. Bovendien is er geen of nauwelijks zwembadverwarming mogelijk als het donker of bewolkt is. Dit laatste nadeel heb je niet als je kiest voor een warmtepomp voor de verwarming van je zwembad. Meer info en prijzen voor zwembadverwarming met warmtepompen vind je in dit artikel.

 

2) Hoe haal ik het beste rendement?

De ligging van het zwembad (vaak in de zon of vaak in de schaduw) en het volume zijn belangrijke factoren die zullen bepalen hoeveel zwembadverwarming er nodig zal zijn.

Daarnaast zijn de plaatsing en de oriëntatie van de zonnecollectoren erg belangrijk om een zo hoog mogelijk rendement te halen. Zonnecollectoren kunnen op het dak, op de grond of op een stellage worden aangebracht. Dit hangt af van het type collector. De matten, de buisvormige en de vlakkeplaat collectoren kunnen best op het dak en op het zuiden gericht worden, bij voorkeur onder een hoek van dertig graden. De bolvormige collectoren hoeven niet onder een bepaalde hoek geplaatst te worden.

 

3) Moeten de zonnecollectoren onderhouden worden?

In principe heb je geen of nauwelijks onderhoudswerk aan de zonnecollectoren. Het is wel aangeraden om in de winter de leidingen van de collectoren leeg te laten lopen. Op die manier vermijd je vorstschade aan het systeem.

 

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen