Houten zwembad

Wil je in de zomer lekker afkoelen in je eigen zwembad maar twijfel je over de omvang van de werken en de kostprijs, dan is een houten zwembad vast iets voor jou. Welke soorten zwembaden in hout je kan kopen en hoe je ze moet onderhouden lees je in dit artikel.

Benieuwd naar de prijs van een houten zwembad in jouw tuin? Vraag hier online offertes aan.

 

Waarom kiezen voor een houten zwembad?

Zoals we al vermeld hadden is een houten zwembad relatief goedkoop in vergelijking met hun tegenhangers in beton en polyester. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat hout een goedkope grondstof is en dat het ook een prima constructiemateriaal is waardoor het zwembad ook vrijstaand geplaatst kan worden. Hierdoor zijn geen dure graafwerken nodig en kan de klus op enkele uren tijd geklaard zijn. Houten zwembaden zijn ook verkrijgbaar in diverse standaard uitvoeringen wat een snelle levertermijn ten goede komt.

 

Houten zwembad

 

Soorten houten zwembaden

Het meest populair zijn de zes- of achthoekig zwembaden. Maar ook rechthoekige modellen zijn mogelijk. De maten variëren van 4.0m x 4.0m tot 8.0m x 5.0 meter. Maar ook grotere baden zijn mogelijk. Er zijn zelfs zwembaden in hout met een lengte van 15 meter of meer verkrijgbaar. De diepte van houten zwembaden varieert doorgaans van 1,20 meter tot 1,60 meter.

 

Opbouw van de constructie

De opbouw van een houten zwembad hangt af of het zwembad (half) ingegraven moet worden of niet. Staat het zwembad volledig bovengronds dan moeten er soms extra houten schoren aangebracht worden om de constructie te verstevigen. Bij een ingegraven zwembad is dit niet nodig. De ondergrond is ook van belang. Deze moet hard en effen zijn en in sommige gevallen is het nodig om een betonplaat van 15 cm. dikte te leggen. Gestabiliseerd zand kan in een aantal gevallen ook uitkomst bieden als fundament voor het houten zwembad. Het zwembad zelf wordt in onderdelen opgebouwd. Meestal bestaan deze onderdelen uit: Een houten constructie (met wandbalken), viltmateriaal, een liner, skimmer en een zandfilter. De opbouw en het plaatsen van een houten zwembad kost de vakman ongeveer één a twee werkdagen.

 

Houten terras rond zwembad

Vaak gebruikte houtsoorten

Niet alleen qua vorm valt er wat te kiezen. Een houten zwembad is juist aantrekkelijk door zijn natuurlijke uitstraling. Voor houten zwembaden wordt meestal gebruik gemaakt van houtsoorten die zeer duurzaam zijn of die verduurzaamd worden. Zo is rood Noords Grenen bijvoorbeeld een geschikte houtsoort voor een zwembad. Dit hout wordt eerst thermisch veredeld voordat het gebruikt kan worden voor het zwembad. Maar ook tropisch hardhout wordt veel gebruikt en dan vooral voor de zwembadranden en het terras. Denk bijvoorbeeld aan Yellow Balau en Iroko. Deze soorten uit respectievelijk Zuidoost Azië en Afrika gelijken op teak maar zijn nog harder. Deze houtsoorten zijn niet alleen erg mooi om te zien maar zijn van nature zeer goed bestand tegen vocht. Wel zo praktisch dus in het geval van een zwembad.

 

Verwarmen van een houten zwembad

Mocht je het water willen verwarmen dan kun je het beste gebruik maken van een warmtepomp. Dit is een apparaat dat met weinig energie in staat is om het water aangenaam op temperatuur te brengen. Het hangt van de grootte van het zwembad af welke capaciteit je nodig hebt. Voor een zwembad met een inhoud van 20- 30 m³ heb je minimaal een pomp van 6.5 Kw nodig. Deze zijn al te krijgen vanaf € 1600,- Heb je een wat groter zwembad (40- 60 m³) dan moet de capaciteit van de pomp ongeveer 12 Kw bedragen. Een dergelijke pomp kost ongeveer € 3200,-. Meer informatie hierover lees je in het artikel ‘Verwarmen van een zwembad‘.

 

Onderhoud

Het onderhoud van een houten zwembad is in principe niet anders dan bij andere zwembaden. Je kunt dezelfde chemicaliën gebruiken om het water bacterievrij te houden en een zelfde filtersysteem toepassen. Hout is echter een natuurlijk materiaal en het zal naargelang de weersomstandigheden dus enigszins werken. Soms kunnen er kleine barstjes in het hout komen of er kunnen kleurveranderingen optreden maar deze vormen in principe geen probleem. Je kunt het hout op zijn tijd voeden met een minerale olie of gebruik maken van een beits die gepigmenteerd is.

 

Onderhoud houten zwembad

 

Prijs houten zwembad

Er is vrij veel keuze op het gebied van houten zwembaden en het hangt dus geheel van de houtsoort en de grootte van het zwembad af wat het kost. Voor een beetje goede kwaliteit moet je rekening houden met € 3500 a € 4000 voor een klein zwembad (4m x 4m). Ga je voor een wat groter bad (8×4 meter) dan kost het ongeveer € 7000 a € 8000. Dit is slechts een indicatie waarbij geen rekening is gehouden met de kosten van het aanleggen.

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen