Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zwembadverwarming

Een zwembad is een dure investering waar je liefst zoveel mogelijk van geniet. Door je water te verwarmen kan je het zomerseizoen verlengen zodat je het ook in de lente, de herfst en zelfs in de winter kan gebruiken. Een compleet overzicht van de soorten zwembadverwarming met hun prijs, ecologische voetafdruk en verbruik vind je terug op deze pagina.

 

 

Mogelijkheden zwembad verwarmen

Warmtepomp voor zwembaden

Een warmtepomp verwarmt een zwembad moeiteloos tot 28° C en werkt zelfs bij buitentemperaturen onder het vriespunt. Warmtepompen onttrekken letterlijk warmte aan de omgeving en voegen deze daarna toe aan het zwembadwater. De aankoop is vrij duur, maar de terugverdientijd ligt lager dan bij alternatieve warmtebronnen.Een lucht-water warmtepomp is de meest voordeligste en interessantste manier om je zwembad te verwarmen.

Lees hier meer zwembadverwarming met een warmtepomp.

 

Warmtewisselaar

Een tweede veel voorkomende manier om je zwembad te verwarmen is degene die zich beroept op een warmtewisselaar. Je kunt daarbij kiezen voor een elektrische uitvoering of een uitvoering die aan jouw reeds bestaande CV-circuit wordt aangesloten. De elektrische variant is veelal goedkoper in aanschaf en ook een pak sneller te monteren, maar anderzijds ligt het energieverbruik bij een aansluiting op het CV-circuit gevoelig lager.

Lees hier meer over de zwembad warmtewisselaar.

 

Collectoren op zonne-energie

Een andere mogelijkheid is werken met een verwarming op zonne-energie. Zonnecolectoren zijn redelijk duur in aankoop maar eens geplaatst kan je het zwembad wel gratis verwarmen. Een dergelijk zonnesysteem is duurzaam, veilig en goed voor het milieu. Een zonnecollector zorgt voor een stabiele verwarming tot aan de gewenste temperatuur. De collector is verkrijgbaar in verschillende groottes en vormen en plaats je uiteraard best op een zonnige plaats.

Lees hier meer zonnecollectoren voor zwembaden.

 

Heater op basis van hout of gas (Aquastove)

Het zwembad verwarmen kan ook manueel gebeuren door middel van een zogenaamde heater of Aquastove. Deze werkt zowel op gas als op hout. Het water wordt door de heater gecirculeerd aan een hoog rendement. De bediening en werking is vrij arbeidsintensief aangezien je zelf de aanvoer van hout moet voorzien. Dit type verwarming wordt vooral toegepast bij kleine zwembaden en voor occasioneel gebruik.

 

Rolluiksystemen

Hoe beter je het zwembad isoleert, hoe meer je natuurlijk ook het warmteverlies kan beperken. Met een rolluiksysteem kun je met een simpele druk op de knop jouw zwembad afsluiten en de warmte op die manier conserveren. Er bestaan zelfs roldekken met isolerende waarden of zelfs zwembadlamellen met zonnecellen. Bij die laatste ontstaat er een soort broeikaseffect aan het wateroppervlak, door de combinatie van een transparante bovenzijde en een zwarte onderzijde. Via deze methode kan je het water enkele graden warmer maken zonder dat je extra energie moet gaan verbruiken. Meer info over de verschillende soorten zwembadafdekking vind je hier terug.

Rolluiken kunnen zowel handmatig als automatisch bediend worden.

zwembad verwarmen rolluiken

 

Verbruik zwembadverwarming

Het energieverbruik van een zwembad hangt van verschillende zaken af. Het volume van het bad is de meest bepalende factor. Hoe dieper het zwembad en hoe groter de afmeting ervan, hoe meer energie er nodig is om het water op een aangename temperatuur te houden.
De precieze temperatuur die je wenst, is natuurlijk ook van belang. Sommige willen een temperatuur van minstens 28° C, anderen stellen zich dan weer tevreden met enkele graden kouder. Die paar graden verschil, kost je op een jaar tijd wel een pak geld…
En tot slot heeft ook de gebruiksduur een belangrijke impact op de uiteindelijke energiekost die je betaalt. Als je het zwembad enkel in de zomermaanden gebruikt, zal je natuurlijk minder energie verbruiken dan wanneer je het zwembad het ganse jaar door gebruik.

 

Prijs voorbeeld

Om je toch een gedetailleerder beeld te geven van de kostprijs van zwembadverwarming, geven we nog graag volgend referentievoorbeeld mee.
Een gezin met drie kinderen heeft een zwembad van ongeveer 65 kubieke meter (wat overeenkomt met ongeveer 60.000 liter water). Er is een warmtepomp aangesloten alsook een automatisch rolluikmechanisme. Door te kiezen voor een milieuvriendelijke zwembadverwarming zijn de kosten amper 1000 euro per jaar aan energie en dit voor een zwembad dat zowel in de winter als in de zomer gebruikt wordt.

 

 

Energiebesparende tip

Tot slot geven we je graag nog een handige tip mee. Maak op voorhand een raming van de hoeveelheid elektriciteit die je jaarlijks moet gebruiken om het zwembad te filteren. Als je bijvoorbeeld tot de conclusie komt dat je zwembad bij intensief gebruik nood heeft aan een filtertijd van 10 uren per dag, kun je aan de hand van het vermogen van je warmtebron gaan berekenen hoeveel de energie voor je zwembadverwarming je jaarlijks zal kosten.

Wanneer je droomt van een zwembad, denk je misschien niet onmiddellijk aan het energieverbruik dat een eventuele verwarming met zich mee brengt. Toch bezin je hier best eens over op voorhand. Zo vermijd je een financiële kater op het einde van de rit. Is een verwarming überhaupt wel nodig? Misschien is het niet nodig bij een binnenzwembad, maar wel bij een buitenzwembad? Het kan ook zijn dat een rolluik al volstaat om je zwembad te verwarmen op een temperatuur die voldoende is voor jou.

 

zwembadverwarming zonne-energie

 

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen