Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmtewisselaar zwembad

Het verwarmen van het zwembadwater met behulp van een warmtewisselaar is een veel gebruikte methode. Met een warmtewisselaar ben je niet afhankelijk van de zon en kun je ook in de wat koudere maanden heerlijk van warm water genieten. Je hebt alleen een externe warmtebron nodig zoals een cv-ketel of warmtepomp maar er zijn ook warmtewisselaars die alleen op elektriciteit werken.

 

zwembad warmtewisselaar Werking van een warmtewisselaar

Een warmtewisselaar brengt warmte over van een externe warmtebron zoals een cv-ketel, zonneboiler of warmtepomp naar het zwembadwater. In de warmtewisselaar stromen het warme en het koude water in tegengestelde richting langs een spiraal of ander element, en vindt er een warmte-uitwisseling plaats. Het hete CV water (70-90°C) geeft hierbij zijn warmte af aan het koude zwembadwater maar beide stromen blijven fysiek van elkaar gescheiden. De warmtewisselaar kan in het bestaande pompsysteem worden opgenomen. Bij gebruik met een CV ketel moet er een extra aanvoer- en retour leiding worden aangelegd. Een overzicht van de verschillende mogelijkheden vind je onderstaand.

 

 

Elektrische warmtewisselaar zwembad
Dit is de meest eenvoudige warmtewisselaar die te verkrijgen is. Strikt genomen is het geen warmtewisselaar omdat er geen sprake is van twee gescheiden warmtestromen. De werking ervan is het beste te vergelijken met de warmtespiraal in een waterkoker. Een elektrische warmtewisselaar kan rechtstreeks in het filtersysteem worden opgenomen zonder dat er extra leidingen aangelegd te hoeven worden. De verwarming van het water gebeurt door het apparaat zelf. Elektrische warmtewisselaars worden eigenlijk alleen in kleine zwembaden gebruikt omdat ze veel elektriciteit verbruiken. Vanwege de hoge elektriciteitskosten zijn ze voor consumententoepassingen dus eigenlijk niet geschikt voor de grotere zwembaden.

 

CV Warmtewisselaar
Deze warmtewisselaar kan aangesloten worden op een CV- of mazoutketel, of op een warmtepomp. Hij is een stuk energiezuiniger dan een elektrische warmtewisselaar en wordt daarom ook het meeste toegepast bij zwembaden. Hij kan opgenomen worden in het bestaande CV circuit (indien de capaciteit van de cv-ketel voldoende is). Er zijn overigens ook consumenten die een tweedehands CV ketel kopen en deze speciaal gebruiken om het zwembadwater mee te verwarmen. Het grote voordeel van een warmtewisselaar die aangesloten is op de CV, is dat je het gehele jaar kunt genieten van warm water en dat je niet afhankelijk bent van de zon, zoals bij zonnecollectoren.

 

zwembad verwarmen warmtewisselaar

 

Warmtewisselaar of warmtepomp nemen?

Het hangt van veel verschillende factoren af welke warmtebron je het beste kunt nemen. Indien je reeds een zuinige CV ketel hebt die benut kan worden voor verwarming van het zwembad dan is dat waarschijnlijk de beste optie. Indien je nog een apparaat moet aanschaffen dan kan een warmtepomp wel eens heel interessant zijn want het is een investering die zich op lange termijn terug verdient. Een warmtepomp gebruikt in de wat koudere periodes wel meer elektriciteit om het water op een aangename temperatuur te kunnen houden. Bij een CV ketel heb je een vrij constant verbruik en kun je vrij nauwkeurig berekenen wat de energiekosten zijn.

 

Voordelen warmtewisselaar t.o.v. warmtepomp
• Gas is goedkoper dan elektriciteit.
• Vrij constant verbruik, ook in de koudere seizoenen (rendement warmtepomp is lager bij koude)
• Snelle opwarming van het water (warmtepomp doet er langer over)

Nadelen warmtewisselaar t.o.v. warmtepomp
• Indien bestaande CV niet benut kan worden moet CV aangeschaft worden.
• Er moeten mogelijk extra leidingen gelegd worden. Installatie is omslachtiger dan een warmtepomp.

 

 

Titanium warmtewisselaar aan te bevelen bij zwembaden

Indien je een zwembad hebt met zoutwater, let er bij de aanschaf van een warmtewisselaar dan op dat deze corrosie-bestendig is. Niet alle apparaten zijn namelijk geschikt voor gebruik in combinatie met zout water. Warmtewisselaars van titanium zijn dat wel.

 

Kostprijs warmtewisselaar

Elektrische warmtewisselaars zijn over het algemeen het goedkoopst. De prijzen hiervan beginnen bij zo’n €250 en lopen tot ongeveer €800. Warmtewisselaars voor aansluiting op een warmtebron kosten tussen €600 en €1700. Dit is afhankelijk van het materiaal (roestvrij staal of titanium) en de capaciteit van de warmtewisselaar.

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen