Zwembadkopen.be
Online inspiratie & info over zwembaden en hun prijzen.
Vergelijk 75+ erkende zwembadbouwers online!
header image

Vergunning zwembad aanleggen 2021

Voor het aanleggen van een zwembad heb je niet altijd een vergunning nodig. Lees hier welke regels er in Vlaanderen gelden en kom te weten in welke gevallen je een bouwvergunning moet aanvragen en hoe je dat doet.

Ga snel naar: FAQAanvraagprocedure

 

Heb ik een zwembad vergunning nodig in Vlaanderen?

Of je een zwembad bouwvergunning nodig hebt voor de aanleg van een zwembad hangt af van de ligging en grootte van het zwembad. Sinds 1 december 2010 is de aanleg van een niet overdekte constructie in de zij- of achtertuin tot 80m² vrijgesteld van een vergunning. Onder niet overdekte constructies wordt verstaan: een terras, vijver, zwembad, …

Let op! Niet overdekte constructies die al aanwezig zijn moet je meetellen in de berekening van de maximaal toegestane oppervlakte van 80m².

De vrijstelling geldt enkel als het zwembad…

 • en de overige niet overdekte constructies (vijvers, terrassen, …) maximaal 80m² in beslag nemen.
 • niet overdekt is.
 • 1 meter van de perceelsgrens verwijderd blijft.
 • minder dan 30 meter van de woning ligt.
 • niet in een kwetsbaar gebied ligt.
 • niet in de voortuin ligt.

 

» Voorbeeld zwembad zonder vergunning

Je wil een zwembad in de achtertuin aanleggen met een oppervlak van 35m². Het zwembad bevindt zich binnen een afstand van 30m van de woning. In de tuin is er ook een niet overdekt terras van 25m² en een vijver van 15m² aanwezig.

In deze situatie heb je voor de aanleg van het zwembad geen vergunning nodig. De totale oppervlakte van de niet overdekte constructies is namelijk kleiner dan 80m² (35+25+15=75m²).

 

Let op: jouw gemeente kan strengere voorschriften hanteren dan de regels die op Vlaams niveau gelden. Je doet er dus goed aan om bij twijfel contact op te nemen met de gemeente voordat je met de werken start. De aanleg van het zwembad mag bijvoorbeeld niet in strijd zijn met lokale plannen (gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen en bijzondere plannen van aanleg) of voorschriften van verkavelingsvergunningen.

Ook jouw zwembadbouwer kan je van het nodige advies voorzien en je eventueel helpen met de vergunningsaanvraag. Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende zwembadbouwers via de offertepagina.

 

vergunning zwembad tuin

 

FAQ

 

1. Moet ik een architect inschakelen?

Heb je geen vergunning nodig, dan heb je geen architect nodig om een zwembad aan te leggen. Moet je wel een vergunning aanvragen? Dan moet je enkel een architect inschakelen in volgende gevallen:

 • Als het zwembad groter is dan 150m².
 • Als het zwembad op minder dan 2m afstand van de perceelgrenzen en gebouwen ligt.

 

2. Is er een meldingsplicht voor het aanleggen van een zwembad?

In principe niet. Toch kan in bepaalde gemeenten wel een meldingsplicht gelden als er geen bouwvergunning noodzakelijk is. Vraag het dus zeker na bij jouw gemeente.

Nadat je jouw dossier hebt ingediend heeft de gemeente 20 dagen de tijd om iets van zich te laten horen. Hoor je niets, dan mag je na 20 dagen starten met de aanleg van het zwembad.

 

Vergunning zwembad aanvragen: Procedure

Een vergunning nodig, maar geen architect: gebruik het aanvraagformulier eenvoudige dossiersamenstelling.

Een vergunning én een architect nodig: het dossier wordt samengesteld volgens de uitgebreide dossiersamenstelling. De architect zal dat normaal gezien doen.

De aanvraagformulieren vind je op de website omgevingsloketvlaanderen.be.

 

Hoewel de gemeente meestal snel en zelfstandig een beslissing neemt over de aanvraag, wordt er soms een openbaar onderzoek gestart. Tijdens zo’n openbaar onderzoek kunnen omwonenden bezwaar indienen en wordt er soms advies ingewonnen bij andere administraties.

Voor de uiteindelijke beslissing houdt de gemeente rekening met eventuele bezwaren en adviezen, de mogelijke hinder voor de buurt, de goede plaatselijke ordening en de lokale plannen en voorschriften van verkavelingsvergunningen.

Tip: Vóór en tijdens de werken moet aan de straat een melding ophangen dat de vergunning is afgegeven. Een afschrift van de vergunning en het bijhorende dossier moeten ook op altijd op het bouwterrein aanwezig zijn.

 

Is de vergunning al in orde en wil je graag starten met de bouw van je zwembad? Ontvang vrijblijvend advies en prijzen voor een zwembad op maat van jouw wensen en mogelijkheden via onderstaand offerteformulier. 

 

 

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen