Vergunning zwembad aanleggen

Voor het aanleggen van een zwembad heb je niet altijd een vergunning nodig. In dit artikel kun je lezen welke regels er in Vlaanderen gelden en of je een architect nodig hebt voor de aanleg. Verder vind je informatie over de aanvraag van de vergunning en hoe je dit kunt doen.

 

Vergunning zwembad aanleggen nodig in Vlaanderen?

wetgeving zwembad aanleggen

Of je een vergunning nodig hebt voor het aanleggen van een zwembad hangt af van de ligging en de grootte van het zwembad. Sinds 1 december 2010 gelden de volgende regels:

Je hebt géén vergunning nodig voor het aanleggen van een zwembad indien:
• Het zwembad niet overdekt is.
• Het zwembad niet in de voortuin ligt en de afstand tot de woning maximaal 30 meter bedraagt.
• De oppervlakte van het zwembad en de overige niet verharde – en niet overdekte constructies (vijvers, terrassen) maximaal 80m² bedragen.

 

Voorbeeld vergunningsvrij zwembad:
Je wilt een zwembad in de achtertuin aanleggen met een oppervlak van 35 vierkante meter. Het zwembad bevindt zich binnen 30 meter van de woning en in de tuin is er ook een niet overdekt terras van 25 vierkante meter en een vijver van 15m². Voor de aanleg van het zwembad heb je in dit geval géén vergunning nodig omdat het totale oppervlak van de niet overdekte constructies (35+25+15=75m²) kleiner is dan 80m². Voldoe je niet aan bovenstaande eisen? Dan heb je wél een stedenbouwkundige vergunning nodig.

Let op: de aanleg van het zwembad mag niet in strijd zijn met lokale plannen of voorschriften van verkavelingsvergunningen. Er kunnen provinciale en gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen gelden die strenger qua regelgeving zijn. Je doet er dus verstandig aan om bij twijfel contact op te nemen met de gemeente voordat je met de werken begint.

 

Heb ik een architect nodig voor het aanleggen van een zwembad?

Indien je geen vergunning nodig hebt, dan heb je ook geen architect nodig. Ben je wel vergunningplichtig dan heb je alleen een architect nodig wanneer het zwembad groter is dan 150m²
of wanneer het zwembad binnen twee meter afstand van de perceelgrenzen en gebouwen ligt.

 

 

Vergunning zwembad aanvragen: procedure

vergunning zwembad tuin

Voor zwembaden waarvoor je geen architect nodig hebt, kun je volstaan met het invullen van een aanvraagformulier met eenvoudige samenstelling. Deze dien je op te sturen naar de gemeente. Vergeet ook niet om de aanstiplijst in te vullen. Voor overige zwembaden moet je een uitgebreide aanvraag doen. Je kunt de aanvraagformulieren hier vinden: https://www.ruimtelijkeordening.be/Vergunning/Vergunningnodig/Openluchtzwembad

 

De gemeente zal binnen twintig dagen de aanvragen controleren. Hoor je binnen deze tijd niets, dan heb je aan de meldingsplicht voldaan en kun je aan de aanleg van het zwembad beginnen. In de overige gevallen kan het tot drie maanden duren voordat je uiteindelijk een vergunning krijgt. De gemeente zal dan een onderzoek starten en kijken naar eventuele bezwaren.