Plunge pool: uitvoeringen & prijzen
Groter is niet altijd beter. Dat geldt ook voor zwembaden. Ook in een kleinere (stads)tuin of op je (dak)terras kan je een zwembad laten aanleggen. Al is het dan niet om baantjes te trekken, maar eerder om verkoeling te zoeken op warme dagen. Een zogenaamde plunge pool is daar ideaal voor. In dit artikel lees je alles over de mogelijke uitvoeringen, prijzen, … van zo’n mini-zwembad!
Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Mogelijke uitvoeringen
Plunge pool prijs
Mogelijke alternatieven
FAQ plunge pool
Vergelijk nu offertes
Wat is een plunge pool?
De term ‘plunge pool’ kwam overgewaaid uit Australië. Het slaat op de holle ruimte die door erosie ontstaat als een waterval de bodem raakt. Bij ons gaat het uiteraard niet om zo’n natuurlijk fenomeen, maar om een zwembad met een compact formaat om je zalig in onder te dompelen op warme lente- en zomerdagen. Ideaal als je geen grote tuin hebt, maar toch van een luxueus zwembad wil genieten!
Een plunge pool kopen? Laat je dan zeker uitgebreid adviseren over de mogelijkheden door meerdere zwembadspecialisten in je buurt. Ontvang nu gratis advies en prijzen op maat.
Voor- en nadelen van een plunge pool
Een kleine tuin of enkel een terras? Dat betekent niet dat je je droom van een eigen zwembad moet opbergen. Hét grote voordeel van een plunge pool is dat je zo’n mini-zwembad ook op een kleine oppervlakte kan laten aanleggen. Wat zijn de andere troeven? En zijn er ook nadelen aan zo’n zwembad verbonden? Een kort overzicht:
Voordelen van een plunge pool
- Goedkoper dan een standaard inbouwzwembad: door de kleinere afmetingen komt een plunge pool uiteraard een pak goedkoper uit dan een klassiek bouwkundig zwembad. Kies je voor een bovengronds model? Dan liggen de kosten nog lager. Verder lees je meer over de prijzen voor plunge pools!
- Neemt weinig plaats in: ook als je ruimte buiten echt beperkt is, kan je een plunge pool plaatsen. Er bestaan zulke zwembaden van 5 x 3 m, maar het kan ook nog compacter (bv. 2 x 2 m). De diepte bedraagt dan weer gemiddeld 1,25 m. Kortom, voor elke woning is een plunge pool mogelijk.
- Verschillende uitvoeringen, luxeniveaus, …: een plunge pool is eerder klein, maar de mogelijkheden zijn wel groot. Ga je voor een mini-zwembad uit beton of uit kunststof? Wil je een jetstream of massagefuncties? Zitplaatsen op een trap? Een zwembadspecialist stelt voor jou graag je gedroomde plunge pool samen.
- Vakantiegevoel in je eigen tuin of terras: je in eigen land op een zuiderse bestemming wanen? Door het azuurblauwe water in je plunge pool krijgt je tuin of terras een exotisch tintje. Zo maak je van elke warme dag een echte vakantiedag.
- Minder onderhouds- en energiekosten: door het kleinere formaat en het lagere watervolume vergt een plunge pool minder onderhoud dan een groot bouwkundig zwembad. Ook de kosten om je zwembad te verwarmen liggen uiteraard veel lager.
Nadelen van een plunge pool
- Minder geschikt om te zwemmen: wil je baantjes zwemmen? Dan is een plunge pool natuurlijk niet de beste keuze. De term zegt het zelf: zo’n mini-zwembad is vooral geschikt om je in onder te dompelen en zalig in te ontspannen. Zeker als je voor extra wellness-opties kiest, staat vooral dat relaxerende aspect centraal. Gelukkig is zo’n verfrissende plons meestal al genoeg voor dat echte vakantiegevoel.
- Weinig ruimte voor spelletjes, opblaas speelgoed, …: willen je kinderen met de bal spelen in het zwembad? Of ronddobberen op een grote opblaas krokodil? In een plunge pool is dat minder vanzelfsprekend dan in een groter bouwkundig zwembad. Al is dat voor de meeste mensen geen probleem. Alles hangt natuurlijk van je verwachtingen af!
Mogelijke uitvoeringen van plunge pools
Een plunge pool is dan wel (veel) kleiner dan een gewoon inbouwzwembad, maar de mogelijkheden zijn bijna even groot. Je kan perfect zo’n mini-zwembad samenstellen op maat van jouw wensen én budget. Om welke keuzes gaat het allemaal? We zetten al je mogelijkheden kort op een rij:
1. Afmetingen en vorm
Plunge pools zijn sowieso compact, maar er zijn wel verschillende afmetingen mogelijk. Enkele standaard groottes zijn 2 x 2 m, 3 x 2,5 m en 5 x 3 m. Je kan de afmetingen dus perfect afstemmen op de ruimte in je tuin of op je terras. Ook qua vorm zijn er meerdere opties. Ga je bv. voor een plunge pool met een ronde vorm of toch eerder voor het klassieke vierkant of rechthoek? Met maatwerk kies je het gewoon zelf!
2. Materialen
De meeste mini-zwembaden zijn gemaakt uit hoogwaardige kunststof: HDPE, dikwandig polyester, epoxy-acrylaat, … Deze kunststoffen zijn erg sterk, duurzaam en bestand tegen extreme weersomstandigheden. Ga je liever voor een betonnen plunge pool? Ook zo’n gemetsteld inbouw mini-zwembad kan je zeker laten realiseren door een ervaren zwembadbouwer.
3. Inbouw of opbouw
Afhankelijk van de mogelijkheden in jouw tuin of op jouw terras kan je een plunge pool laten inbouwen of kiezen voor een opbouw-variant. Een ingebouwde versie oogt nog stijlvoller en luxueuzer, maar door de graaf- en funderingswerken loopt de kostprijs natuurlijk hoger op. Is je budget beperkter? En wil je grotere werken vermijden? Dan ga je beter voor een opbouw-variant met bv. een houten constructie errond.
4. Luxeniveau
Net zoals bij een standaard zwembad kan je gaan voor een basic plunge pool of een variant met tal van extra opties. Dankzij een plunge pool met jetstream kan je bv. toch echt zwemmen in je mini-zwembad. Of wil je een jacuzzi-functie, loungetrap, zwembadverlichting of massage zitplaatsen toevoegen? Je kan het allemaal bespreken met je zwembadspecialist!
TIP: laat jouw plunge pool samenstellen door een specialist!
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor een plunge pool in jouw tuin of op jouw terras? Een ervaren zwembadbouwer komt graag bij je langs om jouw wensen vrijblijvend te bespreken. Zo krijg je ook een helder beeld van de materialen, afmetingen, extra opties, … die jij kan kiezen.
Gratis meerdere offertes vergelijken? Heel eenvoudig, je moet enkel het offerteformulier van Solvari invullen. Kom nu vrijblijvend in contact met gespecialiseerde vakbedrijven!
Plunge pool prijs
De kostprijs van een plunge pool varieert sterk volgens de gebruikte materialen, de eventuele graafwerken, de afmetingen, de extra opties, … Een basic plunge pool kan je al kopen vanaf 10.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing). Ga je echter voor een luxueuzere variant van 5 x 3 m met verschillende accessoires? Dan kan die prijs zeker oplopen tot 25.000 à 30.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing).
Gratis meerdere prijsvoorstellen vergelijken? Dat kan snel en eenvoudig door offertes aan te vragen bij zwembadbedrijven in je buurt via Solvari. Daarna nemen meerdere specialisten contact op om een offerte op maat op te maken. Start je aanvraag hier!
Mogelijke alternatieven
Hou je het liever nog goedkoper dan een plunge pool op maat? Of heb je toch voldoende ruimte voor een groter zwembad? Voor elke situatie is er een geschikte oplossing als jij dat ultieme vakantiegevoel naar je tuin wil halen. We zetten kort 2 populaire alternatieven voor een plunge pool op een rij:
ALTERNATIEF 1 = opzetzwembad
Een verfrissende plons zonder de kosten van een ingebouwde plunge pool? Dan kan je in een kleinere tuin of op je terras ook een opzetzwembad plaatsen. Net als plunge pools zijn die verkrijgbaar in meerdere afmetingen, vormen, materialen, … Bovendien kan je zo’n bovengronds zwembad ook makkelijk opbergen na het zwembadseizoen en win je dus opnieuw plaats. Met een bouwpakket kan je zelf aan de slag om zo’n opzetzwembad te plaatsen.
Richtprijs: vanaf 150 à 600 euro (incl. btw)
ALTERNATIEF 2 = bouwkundig zwembad
Zie je het toch iets groter dan een compacte plunge pool? En heb je daarvoor ook voldoende ruimte in je tuin? Dan kan je ook kiezen voor een bouwkundig zwembad op maat. De mogelijkheden van zo’n ingegraven zwembad zijn uiteraard groot. Afhankelijk van je budget en je specifieke wensen overleg je met je zwembadbouwer over de afmetingen, vorm, technische ruimte, afwerking, …
Richtprijs: 30.000 à 100.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing)
Enkele veelgestelde vragen over plunge pools
Denk je eraan om een klein zwembad in je tuin te plaatsen? En heb je nog vragen over plunge pools? Dan kan je altijd terecht bij verschillende zwembadspecialisten in je buurt voor meer uitleg. Ook hieronder vind je alvast het antwoord op enkele veelgestelde vragen:
-
Is een plunge pool goedkoop?Dat hangt ervan af. Ga je voor een mini-zwembad van bv. 2 x 2 m? En koop je enkel alle materialen om de plunge pool zelf in te installeren? Dan kan je al een plunge pool kopen vanaf 2.500 à 4.000 euro (incl. btw). Schakel je een zwembadspecialist in die een zwembad op maat voor je samenstelt en plaatst met een piekfijne afwerking? Dan betaal je een bedrag tussen 10.000 en 25.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing).
Meerdere prijzen vergelijken? Simpel, je kan gratis prijsoffertes aanvragen via onze offerteservice.
-
Kan ik ook een plunge pool bovengronds plaatsen?Dat kan zeker. Zwembadbedrijven bieden meestal een ingebouwde variant en een bovengrondse variant aan. Die laatste is vooral handig als je extra kosten wil uitsparen en graafwerken in je tuin wil vermijden. Zeker op een terras is zo’n bovengrondse plunge pool erg interessant. -
Hoe werkt de waterzuivering in zo’n mini-zwembad?Net zoals in een standaard zwembad. Idealiter investeer je in een automatische doseerinstallatie voor de pH- en chloorwaarden van je zwembadwater. Zo blijven die altijd op peil en hoef je zelf niet manueel chloortabletten te gaan toevoegen. Daarnaast moet je natuurlijk ook de zandfilter reinigen op tijd en stond, vuil uit het wateroppervlak halen, … Al vergt een plunge pool door de kleinere afmetingen minder onderhoud dan een regulier zwembad. -
Hoe verwarm ik een plunge pool?De meest populaire methode is met een warmtepomp. Door het beperkte volume aan zwembadwater kan zo’n systeem je mini-zwembad snel opwarmen en vlot op temperatuur houden. Dat vergt ook veel minder energiekosten in vergelijking met een standaard inbouwzwembad. Zo kan je in principe het hele jaar door van je plunge pool genieten.