Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zwembad ingraven

Denk je eraan om een zwembad te plaatsen? Dan moet je gedurende het hele proces ook de eindafwerking bepalen. Plaats je een inbouwzwembad? Dan moet je deze gedeeltelijk of volledig ingraven voor een mooi en stabiel eindresultaat. Hoe gaat het ingraven van een zwembad in z’n werk? Kan je elk soort zwembad ingraven? En hoeveel kost het? Je ontdekt het verderop in dit artikel!

Ga snel naar:
Verschillende mogelijkheden
Hoe zwembad ingraven?
Gemiddelde prijzen
Veelgestelde vragen
Vraag je offertes aan

 

 

Laat ik best mijn zwembad ingraven of niet?

Waarom zou je een zwembad ingraven? We sommen de redenen hieronder voor je op:

 • Noodzakelijke stabiliteit: kies je voor een luxueus inbouwzwembad op maat? Dan moet je deze constructie laten ingraven. Ze kunnen namelijk niet op zichzelf staan in je tuin. Een opbouwzwembad ingraven kan eventueel ook, maar dat hoeft zeker niet.
 • Esthetische redenen: een zwembad dat helemaal ondergronds in jouw tuin ingewerkt zit, oogt luxueus. Kies je voor een half-ingegraven zwembad? Dan kan je er dankzij de afwerking een unieke blikvanger van maken.
 • Permanente oplossing: denk goed na over een ingegraven zwembad. Het is namelijk een blijvend element in je tuin. Je kan ze niet meer ontmantelen en opnieuw plaatsen wanneer de locatie toch niet ideaal blijkt te zijn.

Zwembad ingraven in de tuin? Neem contact op met een professionele zwembadspecialist als je meer advies of offertes op maat wenst. Vul het aanvraagformulier in.

ingegraven zwembad

 

Zwembad ingraven: mogelijkheden

Het is logisch dat een ingegraven zwembad een echte esthetische meerwaarde vormt voor je woning. Maar kies je er nu voor om je zwembad helemaal ondergronds te plaatsen? Of niet? En welk type zwembad is geschikt om in te graven?

 

1. Helemaal ingraven of half ingraven

Een zwembad kan je op 2 manieren ingraven: ofwel plaats je je zwembad helemaal ondergronds, ofwel kies je ervoor om deze semi-ondergronds af te werken:

 • Ondergronds: dit is de meest voorkomende manier om een inbouw zwembad te plaatsen en af te werken. Ze passen in nagenoeg elke tuin. Het hoeft trouwens niet altijd een groot zwembad te zijn. Ook kleine ronde zwembaden kan je laten ingraven.
 • Semi-ondergronds: een zwembad half ingraven komt vooral voor bij een terrein met een bepaalde hellingsgraad of met een beperkte toegankelijkheid. In dit geval is het niet echt mogelijk om je zwembad volledig in te bouwen.

 

2. Type zwembad

Een zwembad kan je helemaal of semi-ondergronds plaatsen. Welke zwembaden zijn hiervoor geschikt?

 

OPTIE 1: inbouw zwembad

Wil je een permanent, volwaardig zwembad waarin je echt kan zwemmen? Dan is een inbouwzwembad ideaal voor jou. Deze zwembaden worden, zoals de naam doet vermoeden, altijd (half) ingegraven. Hierbinnen heb je 2 keuzemogelijkheden:

 • Bouwkundig zwembad: een zwembad volledig op maat van jouw wensen? Kies dan voor een bouwkundig zwembad in beton. Net vanwege het gedetailleerde maatwerk neemt de aanleg hiervan veel meer tijd in beslag. Reken gemiddeld op een maand omdat alles goed moet uitdrogen.
 • Monoblock zwembad: dit is een prefab zwembad dat volledig in de fabriek wordt vervaardigd. Net daarom neemt de plaatsing minder tijd in beslag dan dat van een bouwkundig zwembad. Monoblock zwembaden bestaan in verschillende materialen en afwerkingen. Vooral kunststof is populair.

 

OPTIE 2: opbouw zwembad

Een opzetzwembad kan je vrijstaand plaatsen. Hierdoor zijn geen ingrijpende graafwerken nodig. Bepaalde modellen berg je na het zwemseizoen zelfs eenvoudig weer op. Je hebt keuze uit 2 soorten zwembaden:

 • Groot opbouwzwembad: een groot opbouwzwembad waarin je baantjes kan zwemmen is verkrijgbaar in metaal, inox of hout. Het aanbod en de afwerkingen zijn wel beperkter dan bij inbouwzwembaden.
 • Bestway of Intex zwembad: ongetwijfeld ken je die typische Intex of Bestway baden uit kunststof. Je zet ze tijdelijk op en breekt ze na het zwemseizoen weer af. Net door het seizoensgebonden aspect zijn het de goedkoopste zwembaden op de markt.

BELANGRIJK: opbouwzwembaden in hout en metaal kan je gedeeltelijk ondergronds plaatsen, mits dat correct gebeurt. Een Bestway of Intex zwembad ingraven, raden we daarentegen af. Deze zijn hier niet stevig genoeg voor. Graaf je ze toch in? Weet dan dat hun garantie vervalt.

 

Wat is de beste keuze?

De keuze voor een welbepaald zwembad hangt voornamelijk af van de volgende factoren:

 • Budget: dit is de belangrijkste keuzefactor. De voorafgaande graaf- en grondwerken in je tuin zijn behoorlijk duur. Vaak maakt dit al deel uit van het totale kostenplaatje van je nieuwe zwembad. Lees verderop meer over de prijs van een ingegraven zwembad.
 • Mogelijkheden tuin: daarnaast is ook de tuin een doorslaggevende factor in je keuze. De vorm en hellingsgraad van het terrein, de omvang, … bepalen sterk of het beter is om een (half-)ingegraven zwembad te plaatsen of niet.
 • Permanent of niet: kies enkel voor een ingegraven zwembad wanneer je een blijvende oplossing zoekt. Zwem je echt niet zo vaak? Kies dan voor een opbouwzwembad dat je nadien makkelijker kan afbreken. Dat scheelt flink wat geld.

Hulp nodig bij je keuze? Schakel een zwembadspecialist in. Via het aanvraagformulier brengen we je in contact met 2 à 3 professionals actief in je regio. Ontvang verschillende offertes en vergelijk. Ga hier van start!

 

Hoe zwembad ingraven?

De voorbereidende grondwerken zijn voor elk type zwembad nagenoeg hetzelfde. Toch is het belang van deze voorbereidende werken niet te onderschatten: dit is echt specialistenwerk. Een zwembad ingraven in de tuin gaat als volgt:

zwembad ingraven

 

 1. Locatie bepalen

  Allereerst bepaalt een expert de meest geschikte plaats voor het zwembad. Dit gebeurt op basis van de beschikbare ruimte, de vorm van de tuin en natuurlijk de oriëntatie. Een nauwkeurige opmeting is cruciaal voor de keuze van je zwembad en een mooie afwerking.

 2. Graafwerken uitvoeren

  Nadien is het tijd om de grondwerken uit te voeren. Een zware klus waarvoor een vakspecialist speciale graafmachines gebruikt. Doorgaans maakt je specialist het gat zo’n 50 cm groter dan het zwembad zelf. Belangrijk hierbij is dat de grond waterpas is.

 3. Kuil voorbereiden & ondergrond stabiliseren

  Daarna plaatst hij de zijpoten van de constructie. Vervolgens wordt er geëgaliseerd met stabilisé of beton. Een betonnen ondergrond moet wel wat dikker zijn dan stabilisé en moet ook langer drogen.

 4. Zwembad opbouwen

  Is de voorbereiding succesvol afgerond? Dan is het tijd om het zwembad op te bouwen. De poten, het frame, de platen, .. De precieze opbouw hangt samen met het type zwembad. In dit stadium plaatst je specialist ook de filterinstallatie.

 5. Zwembad afwerken

  Zijn alle voorbereidende werken klaar? Dan is het tijd voor de laatste klusjes. Denk maar aan de afwerking van de zwembadrand, eventueel betegeling van de zwembadwanden, … Zit de grote schoonmaak erop? Dan kan je het zwembad eindelijk vullen.

BELANGRIJK: de levensduur van je zwembad berust berust sterk op een vakkundige uitvoering van de voorbereidende grondwerken. Daarom raden we dan ook aan om een zwembadspecialist in te schakelen. Kom gratis in contact met experten actief in je regio.

 

Gemiddelde kosten voor een zwembad

De prijs voor een zwembad kan behoorlijk hoog oplopen. Veel hangt af van het type zwembad en de afmetingen. Daarnaast is ook de afwerking van je zwembad een doorslaggevende prijsbepaler. Het ingraven maakt in dit geval deel uit van het complete kostenplaatje. Dit bedraagt zo’n € 20 per m³ (excl. btw). Hoeveel betaal je dan ongeveer voor een zwembad? Een overzicht:

 • Bouwkundig zwembad (beton): vanaf € 45.000 (excl. btw, incl. grondwerken & plaatsing)
 • Monoblock zwembad (kunststof): vanaf € 30.000 (excl. btw, incl. grondwerken & plaatsing)
 • Opbouwzwembad (hout of metaal): vanaf € 3.500 (excl. btw & grondwerken)
 • Opzetzwembad (Intex of Bestway): vanaf € 100 (incl. btw, excl. plaatsing)

LET OP: dit zijn richtprijzen. Voor een preciezere prijsberekening raden we je aan om een beroep te doen op verschillende zwembadbouwers actief in jouw regio. Vul daarvoor het aanvraagformulier in.

 

Ingegraven zwembad: veelgestelde vragen

Hierboven vond je alvast alle belangrijke informatie terug omtrent het ingraven van je zwembad. Wil je graag van start gaan? Vertrouw dan op een specialist. In de tussentijd beantwoorden we hier enkele veelgestelde vragen: • Moet ik een vergunning aanvragen?
  In de meeste gevallen moet je geen vergunning aanvragen bij het plaatsen van een zwembad. Blijft de oppervlakte van het zwembad (samen met alle niet-overdekte constructies in je tuin) beperkt tot 80 m²? En ligt je zwembad niet verder dan 30 meter van je woning? Dan zit je meestal goed. Let wel, dat betekent niet dat er geen meldingsplicht geldt! Wens je hier meer informatie over? Lees er dan alles over in ons artikel over vergunningen bij de aanleg van een zwembad.


 • Kan ik een zwembad ingraven zonder beton?
  Ja! Eigenlijk moet je enkel beton gebruiken bij een houten zwembad, want deze is vochtgevoelig. Bij alle andere zwembaden volstaat stabilisé om de nodige stabiliteit en waterdichtheid te garanderen. Gelukkig hoef je hier niet zelf over na te denken. Een specialist beschikt over de nodige materiaalkennis om je verder te helpen.


 • Kan ik zelf mijn zwembad ingraven?
  Dat kan in 2 gevallen: wanneer je een zwembad zelfbouwpakket aanschaft of als je je opzet zwembad wil ingraven. Gezien de complexiteit en de omvang van de grondwerken raden we af om zelf aan de slag te gaan. Niet alleen omdat je hiervoor een graafmachine nodig hebt, maar ook omdat een fout in de voorbereidende werken nefast is voor jouw zwembadconstructie: zowel voor de stabiliteit als de levensduur. Kortom: schakel een vakman in als je dit wil vermijden.


 • Moet ik opletten voor het grondwater bij het ingraven van mijn zwembad?
  Ja. Een te hoge grondwaterstand bemoeilijkt het plaatsen van je zwembad. In dit geval is een bronbemaling aangewezen. Een specialist pompt dan eerst het overtollige grondwater weg, waardoor hij de ondergrond droog kan bewerken. Nadien is het ook makkelijker om overtollig water rond het zwembad weg te pompen.

 

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen