Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Warmtepomp zwembad

Sinds de opkomst van de warmtepomp was het nog nooit zo voordelig om een zwembad te verwarmen. Dit type zwembadverwarming haalt maar liefst 80% van zijn energie uit de lucht wat het rendement erg aantrekkelijk maakt. Info en prijzen vind je hier terug. Een offerte op maat aanvragen kan hier.

 

zwembad verwarmen warmtepomp Werking warmtepompen voor zwembaden

Voor het verwarmen van zwembaden wordt meestal gekozen voor een warmtepomp op basis van lucht en water (lucht-water warmtepomp). Bij dit type warmtepomp wordt de warmte uit de omgevingslucht aangewend om het water op te warmen. Dit gebeurt via een warmtewisselaar. Dankzij een warmtepomp kan je bij vrij lage temperaturen het water verhitten tot een aangename gevoelstemperatuur.

Een warmtepomp verbruikt gemiddeld tot viermaal minder energie dan de klassieke zwembadverwarming. Deze besparing is het resultaat van het temperatuurverschil tussen de warmtebron (de omgevingslucht) en het afgiftesysteem. Hoe kleiner dit verschil, hoe hoger het rendement dat men verkrijgt. Bij zwembaden moet de pomp slechts een relatief lage temperatuur afleveren, en net daarom is het gebruik van een warmtepomp in deze situatie zo interessant.

 

Rendement afhankelijk van de omgevingstemperatuur

Bij buitenzwembaden (openluchtzwembaden) haalt de warmtepomp haar hoogste rendement bij buitentemperaturen tussen de 10° C en 25° C. Boven de 25° C is een bijkomende verwarming immers meestal niet vereist. En onder de 10° C is het, voor de meesten onder ons, te koud om buiten te gaan zwemmen. Een comfortabele temperatuur om te zwemmen schommelt tussen de 25° C en 30° C naargelang de persoonlijke voorkeuren.

 

 

Plaatsing en technische voorzieningen

Een warmtepomp op lucht wordt steeds buiten geplaatst, bij voorkeur dichtbij de technische ruimte van het zwembad. De pomp blaast koude lucht uit, dus moet er een vrije ruimte zijn om deze te laten ontsnappen. Zet je de warmtepomp in een gesloten ruimte, dan zal de omgevingstemperatuur hier al snel afkoelen. Dit zal zorgen voor een domino-effect. Hoe lager de omgevingstemperatuur, hoe minder rendement je zal halen uit de warmtepomp. Dat kan uiteraard de bedoeling niet zijn.

Bij een kwalitatieve zwembad warmtepomp wordt de wisselaar gemaakt in titanium. Dit is een erosie- en chloorbestendig materiaal dat je zwembadwater zonder enige moeite laat doorstromen.

 

warmtepomp voor zwembad

 

Aangezien een zwembad warmtepomp geluid produceert en er ook niet echt aangenaam uitziet wordt ze vaak vakkundig weggestopt. Plaatsen aan de achterzijde van het tuinhuis, verstoppen achter een steenkorf of afschermen met planten en struiken zijn enkele vaak gebruike technieken.

 

 

Prijs warmtepomp zwembad

Op gebied van rendement is de warmtepomp het goedkoopste type zwembadverwarming na zonnecollectoren. In tegenstelling tot zonnecollectoren zal een warmtepomp wel 24uur op 24 uur werken. Zonnecollectoren werken enkel wanneer er voldoende zon is en zullen dus geen warm water produceren tijdens de nacht of druiligere dagen. Hierdoor kan de temperatuur van het zwembadwater sterk fluctueren.

De prijs van zwembad warmtepomp start reeds vanaf 1000 euro. Welk type warmtepomp je best gebruikt hangt af van het aantal kubieke meter water en de gewenste temperatuur. Aangezien er heel wat factoren spelen bij de keuze laat je je best adviseren door een erkend warmtepompen installateur. Ontvang je graag vrijblijvend prijzen en voorstellen op maat van jouw zwembad? Maak dan gebruik van ons online offerteformulier.

 

COP-waarde

Het is de zogenaamde COP-waarde (Coëfficient Of Performance) dat de verhouding tussen het opgenomen en het afgegeven vermogen aangeeft. Een warmtepomp met een vermogen van 2 kW die een vermogen van 10 kW aflevert, heeft dus een COP-waarde van 5. Één enkele kW elektriciteit levert in dit voorbeeld dus 5 kW warmte in het zwembad af! Let bij de beoordeling van de COP-waarde wel op dat je appelen met peren vergelijkt. De COP-waarde van een warmtepomp wordt immers altijd opgegeven bij een bepaalde luchttemperatuur en luchtvochtigheid. Als je twee verschillende pompen wilt vergelijken, stem je dus ook best eerst deze gegevens op elkaar af.

 

Prijsverschillen tussen verschillende warmtepompen zijn vaak gebaseerd op de COP-waarde. Pompen met een COP dat werd berekend bij een temperatuur van 25° C zijn bijvoorbeeld goedkoper in aankoop, maar verbruiken wel een pak meer energie gedurende hun levensduur. De energiezuinigste warmtepompen worden steevast aangeboden bij een opgegeven COP dat werd gebaseerd op maximaal 15° C.

 

Dankzij de vrij warme buitenlucht in de zomermaanden, en het langzame uitwisselingsproces dat inherent is aan de werking van een zwembadwarmtepomp, werkt een warmtepomp vooral in die periode op een zeer zuinige manier. Handige tip: bij een nachtelijke opwarming profiteer je ook nog eens van het voordeligere nachttarief!

 

 

Voordelen

Dankzij een warmtepomp voor zwembaden kun je het water gedurende de grootste periode van het jaar op temperatuur houden. Omdat 80% van de geproduceerde energie uit de omgevingslucht wordt getrokken, is een zwembad warmtepomp ook heel milieuvriendelijk. De energiebron is van natuurlijke oorsprong en bovendien vernieuwbaar. De weinige elektriciteit die ze toch verbruikt kan je optioneel ook opwekken met zonnepanelen. Zo kan je het zwembad op een goedkope en ecologische manier gratis verwarmen.

Bijkomend voordeel van de nieuwste generatie warmtepompen is dat ze geen geluidsoverlast meer veroorzaken. De meeste warmtepompen op lucht werken zeer geluidsarm en zorgen op die manier dus niet voor een storend effect rondom jouw zwembad. Op gebied van decibels kan je het geluid situeren tussen het gezoem van een mug en een gewoon gesprek. Wanneer je de warmtepomp niet meteen naast je tuinzetels plaatst zal je dus geen geluidshinder ondervinden.

 

 

Onderhoud tijdens de wintermaanden

Wanneer je het zwembad tijdens de winter niet gebruikt wordt de warmtepomp best afgesloten. Hierbij volstaat het om de watertoevoer te onderbreken en de elektriciteit uit te schakelen. Met een compressor kunnen de leidingen vervolgens leeggemaakt worden. Ten slotte wordt ook de pomp afgesloten zodat er geen vuil of stof kan komen in de leidingen. Door deze aandachtspunten goed te volgen blijft de pomp intact en kan er geen vorstschade ontstaan.

 

 

 

Offertes voor een warmtepomp ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw warmtepomp. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen