Opzetzwembad
Genieten van een verfrissende duik zonder graafwerken in de tuin of diep in de geldbuidel te tasten? Dat kan met een opzetzwembad. Zulke zwembaden staan gewoon vrij op de grond en zijn makkelijk te plaatsen. Uit welke soorten opzetzwembaden kan je allemaal kiezen? Hoeveel kosten ze? En hoe zit het met het onderhoud en verwarming van opzetzwembaden? Je leest het in dit artikel!
Ga snel naar:
Uitvoeringen
Prijs
Onderhoud
Zwembadverwarming
Plaatsing
Inspiratievoorbeelden
Waarom kiezen voor een opzetzwembad?
Je hebt geen groot zwembad op maat nodig om waterpret met het hele gezin te beleven. Ook een opzetzwembad, dat gewoon vrij op de grond staat, staat garant voor talloze uren verkoelend plezier in je eigen tuin. Opzetzwembaden zijn sterk in opmars, want ze zijn…
- Budgetvriendelijk: de prijs van een opzetzwembad ligt uiteraard veel lager dan bij een ingebouwd zwembad. Je leest meer over de kostprijs verderop in dit artikel.
- Makkelijk te plaatsen: bij een opzetzwembad zijn geen zware graafwerken nodig in je tuin. De eenvoudigste modellen staan op 30 minuten helemaal klaar. Gewoon de handleiding volgen en klaar is kees!
- Eenvoudig op te ruimen: opzetzwembaden zet je niet alleen vlotjes op, je ruimt ze aan het eind van het zwemseizoen ook snel weer op. Zo win je plaats in je tuin in de herfst en de winter. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om je opzetzwembad te laten staan en goed af te dekken voor het volgende zwemseizoen.
- Verschillende uitvoeringen: ga je voor een klein of een groot opzetzwembad? Liever rechthoekig of eerder rond? Vollledig uit kunststof of liever een metalen of houten opzetzwembad? Er bestaan vele uitvoeringen, dus je vindt zeker een model op maat van jouw wensen.
- Veel accessoires: qua accessoires moet een opzetzwembad tegenwoordig niet meer onderdoen voor een zwembad op maat. Ook voor opzetzwembaden vind je bv. veiligheidsladders, filterpompen, skimmers, afdekzeilen, …
Mogelijke uitvoeringen van opzetzwembaden
Opzetzwembaden hebben 1 ding gemeen: ze staan gewoon vrij op de grond. Dat betekent gelukkig niet dat er een beperkt aanbod is. Wel integendeel, je kan verschillende keuzes maken op vlak van:
1. Afmetingen
Zoek je eerder een klein opzetzwembad voor je kinderen? Of wil je liever een groot opzetzwembad om met verschillende mensen baantjes in te trekken? Het kan allemaal. Enkele mogelijke afmetingen op een rijtje:
- Klein opzetzwembad: 122 cm x 122 cm en 30 cm hoog (ideaal voor kleine kinderen)
- Middelgroot opzetzwembad: 450 cm x 220 cm en 84 cm hoog (voor 5 à 6 personen)
- Groot opzetzwembad: 975 cm x 488 cm en 132 cm hoog (voor 9 à 10 personen)
2. Materiaal
Ook qua materiaal kan je voor verschillende opzetzwembaden kiezen. Enkele voorbeelden:
- Kunststof opzetzwembad: er bestaan kleine kunststof opzetzwembaden met een opblaasbare rand. Grotere kunststof zwembaden hebben dan weer een metalen buizenframe, zodat ze de waterdruk aankunnen. Populaire merken zijn Bestway en Intex.
- Houten opzetzwembad: dit zijn meestal grotere opzetzwembaden met een natuurlijke, karakteristieke look. Ze bestaan uit een metalen kuip met houten wanden of uit een houten kuip met een klein metalen frame, telkens langs binnen afgewerkt met een waterdichte zwembadfolie (meestal uit PVC). Een belangrijk aandachtspunt is de kwaliteit van het hout.
- Metalen opzetzwembad: deze opzetzwembaden bestaan uit een stevig frame van gegalvaniseerd metaal. De kleinere modellen bestaan enkel uit dit frame en een waterdichte zwembadfolie. De grote modellen hebben dan weer een stalen wand of wanden die bestaan uit een dikke laag PVC. Zo kunnen deze grote metalen opzetzwembaden de zijdelingse druk van het water en schokken opvangen.
3. Vorm
Net als bij bouwkundige zwembaden kan je ook bij opzetzwembaden voor verschillende vormen kiezen. Je kan onder meer gaan voor:
- Rond opzetzwembad: er bestaan kleine ronde opzetzwembaden om zalig in te plonzen, maar ook grote modellen zijn mogelijk (bv. met een diameter van 7,5 m).
- Rechthoekig opzetzwembad: trek je liever baantjes? Dan kies je beter voor een groot rechthoekig opzetzwembad. Ook kleinere rechthoekige modellen zijn mogelijk.
- Ovaal opzetzwembad: liever geen rechte hoeken, maar toch voldoende plaats? Dan kan je ook gaan voor een ovalen opzetzwembad.
- Achthoekig opzetzwembad: vooral opzetzwembaden in hout zijn verkrijgbaar in een stijlvolle, achthoekige vorm. Ook dergelijke opzetzwembaden zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar.
Ga je voor een tijdelijk of permanent opzetzwembad?
Wat is voor jou het beste opzetzwembad? De uitvoering hangt in grote mate af van je keuze voor een permanente of tijdelijke plaatsing in je tuin:
- Tijdelijke plaatsing = kleiner, makkelijk af te breken opzetzwembad: is het niet de bedoeling dat je opzetzwembad na het zwemseizoen blijft staan? Kies dan voor een kleiner model in kunststof. Die zijn vlot op te zetten en af te breken.
- Permanente plaatsing = groter, moeilijker af te breken opzetzwembad: hoewel het ook kan met een kunststof opzetzwembad, zijn vooral houten en metalen opzetzwembaden populair voor permanente plaatsing. Aangezien je het toch niet zal afbreken, kan je gerust kiezen voor een groter model. Je kan er zelfs voor kiezen om het opzetzwembad deels of volledig in te graven.
Prijs opzetzwembad
De kostprijs van een opzetzwembad hangt in grote mate af van de uitvoering die je kiest. Ga je voor een klein, rond opzetzwembad in kunststof of voor een groot rechthoekig opzetzwembad in hout of metaal? Investeer je ook in een afdekzeil of niet? We zetten enkele richtprijzen op een rij:
- Mini-opzetzwembad (voor de allerkleinsten): vanaf 40 euro, incl. btw
- Rond opzetzwembad met metalen frame (voor 3 à 4 mensen): vanaf 150 euro, incl. btw
- Ovalen opzetzwembad met stalen wand (voor 5 à 6 mensen): vanaf 600 euro, incl. btw
- Kleiner houten opzetzwembad (voor 4 à 5 mensen): vanaf 2.000 euro, incl. btw
- Groter houten opzetzwembad (voor 7 à 8 mensen): vanaf 6.000 euro, incl. btw
TIP: benieuwd naar een prijs op maat van jouw project? Bekijk het aanbod opzetzwembaden in de webshop.
Opzetzwembad plaatsen
Een opzetzwembad kan je plaatsen op elke type ondergrond (gras, tegels, …), zolang die effen en stevig is. Om de bodem van het zwembad te beschermen, is het aangeraden om eerst een grondzeil te leggen. Meestal is dat inbegrepen in de kit van je opzetzwembad.
Eventueel kan je onder het grondzeil nog een ondervloer voor het zwembad voorzien. Erg populair zijn de speciale foam vloertegels die als puzzelstukjes in elkaar passen. Ze maken het lopen in het zwembad een stuk aangenamer en zachter én beschermen zowel de bodem van het zwembad als de grond eronder. Bekijk alle grondzeilen en zwembadtegels in de webshop.
LET OP: zorg ervoor dat het zwembad waterpas staat. Zo is het water en gewicht gelijk verdeeld en voorkom je dat 1 zijde meer belast wordt waardoor het zwembad kan scheef trekken.
Onderhoud opzetzwembad
Ook een opzetzwembad kan vuil worden. Gelukkig kan je zo’n zwembad in de meeste gevallen zelf makkelijk onderhouden. Wil je algen, zand en ander vuil voorkomen? Volg dan gewoon de volgende richtlijnen:
-
Kies het juiste filtersysteem voor je opzetzwembad
Zorg voor een filtersysteem op maat van je opzetzwembad. Gelukkig zit bij de meeste opzetzwembaden zo’n systeem inbegrepen. Bij kleine opzetzwembaden gaat het om een patroonfilter en bij grote opzetzwembaden om een zandfilter. Je filtert je opzetzwembad best 4 à 12u per dag, afhankelijk van het watervolume.
-
Verwijder zelf grof vuil
Zelfs met een zandfilter verwijder je niet alle vuil uit je opzetzwembad. Daarom verwijder je best zelf grover vuil op het wateroppervlak, de bodem en de randen. Anders kunnen algen en schimmels zich verder ontwikkelen. Je kan daarvoor onder meer een schepnet, een manuele of automatische zwembadstofzuiger, … gebruiken.
-
Meet de waterkwaliteit
Voorkomen is beter dan genezen. Om problemen te vermijden, meet je daarom best wekelijks de waterkwaliteit met speciale teststrips. Het gaat daarbij om de pH-waarde of de zuurtegraad (ideaal tussen 7,2 en 7,6), het chloorgehalte (ideaal tussen 1 en 1,5 ppm) en de carbonaathardheid (ideaal tussen 100 en 120 mg/l).
-
Breng je waterkwaliteit op peil
Het is belangrijk om je zwembadwater voldoende te desinfecteren met chloor of een zoutoplossing. Zo dood je alle schadelijke bacteriën en ziektekiemen. Ook specifieke producten tegen de vorming van algen en middelen om de zuurtegraad op peil te houden zijn belangrijk voor een goed onderhoud van je opzetzwembad.
-
Voeg tijdig (leiding)water toe
Goed nieuws, als je de kwaliteit van je zwembadwater op peil houdt, hoef je het tijdens het zwembadseizoen niet te vervangen. Enkel bijvullen na waterverlies door verdamping of uitbundig spelen is voldoende.
TIP: op zoek naar producten en materiaal om je opzetzwembad te onderhouden? Je vindt een uitgebreid aanbod onderhoudsproducten in de webshop.
Verwarming opzetzwembad
Of het nu om een klein of een groot opzetbaar zwembad gaat, je zwemt liever niet in ijskoud water. Gelukkig kan je ook een opzetzwembad vlot verwarmen. De 3 eenvoudigste en meest doeltreffende manieren zijn de volgende:
1. Warmtepomp
Er bestaan kleine warmtepompen op maat van opzetzwembaden. Die toestellen onttrekken warmte aan de buitenlucht om je zwembadwater op te warmen tot een aangename temperatuur. Bovendien zijn ze ook veel makkelijker te installeren dan bij een bouwkundig zwembad. Gewoon de warmtepomp aansluiten op de pomp van je opzetzwembad en de stekker in het stopcontact steken.
2. Elektrische verwarming
Elektrische verwarming voor een opzetzwembad is relatief goedkoop en makkelijk te installeren. Het gaat om compacte verwarmingselementen die je gewoon aan je filterpomp koppelt en buiten het zwembad plaatst. Dergelijke verwarmers verbruiken wel behoorlijk wat energie.
3. Zonneboiler
Ook met een zonneboilersysteem kan je het water van je opzetzwembad efficiënt en milieuvriendelijk opwarmen. Hoe dat werkt? Je zwembadpomp stuurt het water naar zonnecollectoren (koepels of matten in EPDM), die geven hun warmte af aan het water en dan vloeit het verwarmde water terug naar je zwembad. Opgelet: je zwembadpomp moet wel krachtig genoeg zijn om het water vlot rond te pompen. Voor een goede werking ben je ook afhankelijker van het weer dan bij een warmtepomp.
Vergeet je afdekzeil niet!
Je combineert je zwembadverwarming best met een afdekzeil. Zo koelt het water in je opzetzwembad minder snel af. Er bestaan trouwens noppenfolies die ook zonnewarmte opnemen en dan afgeven aan het water.
TIP: vaak zit een afdekzeil inbegrepen in de kit van je opzetzwembad. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Neem dan zeker een kijkje in onze webshop.
Voorbeelden van opzetzwembaden
Wil je graag een opzetzwembad kopen, maar zoek je nog inspiratie voor het model van je dromen? De onderstaande voorbeelden reiken je vast de nodige ideeën aan:
INSPIRATIE: houten opzetzwembad
Zoek je een stijlvol opzetzwembad om het hele jaar door te laten staan? Dan is een opzetzwembad in hout een uitstekende keuze. Je kan zo’n zwembad plaatsen op een bestaande betonplaat of terras in je tuin, maar je kan ook ook een fundering laten aanleggen.
INSPIRATIE: klein en rond opzetzwembad
Een opzetzwembad hoeft niet groot te zijn om er tonnen plezier in te beleven. Ook in een klein, rond opzetzwembad is het heerlijk afkoelen op een hete zomerdag. Bovendien berg je zo’n opzetzwembad ook vlot weer op.
INSPIRATIE: opzetzwembad aan je terras
Ook rond een opzetzwembad kan je een oase van rust creëren. Bv. door een terras aan te leggen rond een deel van het zwembad, zoals op de bovenstaande foto. Ideaal om een paar ligstoelen te plaatsen en zalig na te genieten van een verkwikkende duik.
INSPIRATIE: ingebouwd opzetzwembad
Zoals je op bovenstaande foto kan zien is het perfect mogelijk om een opzetzwembad in te bouwen in de grond. Bij dit voorbeeld werd ook een terras aangelegd rond het zwembad. Zo vormt alles 1 mooi geheel.
INSPIRATIE: groot en rechthoekig opzetzwembad
Heb je voldoende plaats in je tuin? Dan kan je kiezen voor een groot en rechthoekig opzetzwembad zoals op de bovenstaande foto. In zo’n zwembad kan je lekker relaxen, maar je kan er ook probleemloos baantjes in trekken. Om je conditie te onderhouden, heb je dus niet noodzakelijk een inbouw zwembad op maat nodig.