Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prefab zwembad

Ben je op zoek naar een budgetvriendelijk zwembad dat snel geplaatst kan worden? Dan is een prefab zwembad de ideale keuze. Maar wat houdt dit precies in? Wat zijn de voor- en nadelen ervan? Hoeveel kost het? En welke andere soorten zwembaden kan je nog laten plaatsen? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen
Prefab zwembad kosten
Inkleding & extra’s
Mogelijke alternatieven
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een prefab zwembad?

Een prefab zwembad is een zwembad dat vooraf geproduceerd of voorgefabriceerd is. Het gaat hierbij vaak om monoblock zwembaden. Een zwembadspecialist plaatst zo’n zwembad meestal in 1 stuk in de grond met een hijskraan, waardoor dit erg vlot verloopt. Prefab zwembaden zijn te verkrijgen in verschillende vormen en afmetingen.

Meer info over prefab zwembaden? Een zwembadbouwer kan je verder informeren over de mogelijkheden. Deze kan je ook adviseren over het beste type zwembad op maat van jouw wensen en voorkeuren. Vind een zwembadbouwer in de buurt.

prefab zwembad kosten

 

Voor- en nadelen prefab zwembad

Prefab zwembaden hebben enkele interessante voordelen, maar ook een paar nadelen. We zetten de belangrijkste hieronder op een rij:

 • Snelle plaatsing: een van de belangrijkste voordelen van een prefab zwembad is dat het in 1 keer geplaatst kan worden. Dat gebeurt meestal met een hijskraan. Daardoor verloopt de plaatsing van zo’n zwembad dus erg snel.
 • Goedkoper: prefab zwembaden zijn in de meeste gevallen goedkoper dan bouwkundige zwembaden. Bovendien heb je ook minder kosten door de snelle plaatsing van dit type zwembaden.
 • Verschillende afmetingen en vormen mogelijk: hoewel er bij prefab zwembaden meer beperkingen qua vormgeving zijn dan bij bouwkundige zwembaden, is er wel een breed aanbod aan mogelijke vormen en afmetingen waaruit je kan kiezen.
 • Geen risico op plooien: als je een folie zwembad laat plaatsen, bestaat er altijd een risico dat er plooien in het zwembad komen. Bij prefab zwembaden heb je hier sowieso geen last van.

 

 • Beperkingen in vormgeving: de mogelijkheden bij een prefab zwembad zijn beperkter dan bij een bouwkundig zwembad. Hoewel er vele afmetingen en vormen mogelijk zijn, zit je vast aan dit aanbod. 100% maatwerk is dus niet mogelijk.
 • Investering: een prefab zwembad is doorgaans goedkoper dan een bouwkundig zwembad. Toch vraagt ook dit type zwembaden nog steeds een investering en moet je dus wel het nodige budget hebben.
 • Ruimte nodig voor plaatsing: niet alleen voor het zwembad zelf, maar ook voor de plaatsing ervan heb je voldoende plaats nodig. Een zwembadspecialist plaatst je prefab zwembad namelijk in 1 geheel (vaak met een hijskraan).

 

Prefab zwembad prijs

De kosten voor een prefab zwembad kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de afmetingen, het materiaal, de gekozen extra’s… Gemiddeld mag je rekenen op een prijs tussen € 10.000 en 40.000 (excl. btw, incl. plaatsing).

LET OP: de prijzen voor de plaatsing van een prefab zwembad kunnen ook variëren van vakman tot vakman. Daarom vraag je best meerdere offertes aan bij zwembadbouwers in de buurt. Zo kan je verschillende prijzen, maar ook uitvoeringen, uitvoertermijnen… vergelijken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

 

prefab zwembad kopen

 

Prefab zwembad inkleding & extra’s

Naast de afmetingen van je zwembad zijn er nog een aantal andere dingen die je zelf kan kiezen. We zetten enkele opties voor de inkleding van je zwembad hieronder op een rij:

 1. Materiaal

  Prefab zwembaden zijn beschikbaar in verschillende materialen. De meest voorkomende zijn staal, beton en kunststof. Elk materiaal heeft zo z’n eigen voor- en nadelen. Zo is staal erg sterk en ziet het er vaak wat luxueuzer uit. Een prefab betonnen zwembad is ook heel sterk en gaat lang mee. Bovendien kan een prefab zwembad in beton praktisch op elk type bodem geplaatst worden. Een kunststof zwembad is vaak het goedkoopst en biedt een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Je kan daarbij kiezen tussen polypropyleen, polyester, HDPE…

 2. Vorm

  Je kan prefab zwembaden ook verkrijgen in verschillende vormen. Rechthoekige zwembaden komen het vaakst voor, maar ook ronde of grilligere vormen zijn mogelijk. Let wel op, een specialere vorm zal gelijk staan aan een duurdere prijs. Ook de grootte van je zwembad is vrij te kiezen.

 3. Verlichting

  Het is een goed idee om in je prefab zwembad verlichting te plaatsen. Zwembadverlichting zorgt niet alleen voor een gezellige sfeer wanneer je ’s avonds een duik neemt, het maakt je zwembad ook veiliger. Door verlichting te plaatsen heb je ook in het donker een goed zicht op je zwembad en kan je dus ongelukken vermijden.

 4. Afdekking

  Als je een prefab zwembad plaatst, is ook een goede lamellen afdekking geen overbodige luxe. Door je zwembad goed af te dekken, verdampt het water veel minder en kan je de verwarmingskosten van je zwembadwater beperken. Het water blijft uiteraard ook properder wanneer je je zwembad afdekt. Een lamellen afdekking is bovendien energiezuinig, duurzaam en gebruiksvriendelijk.

 5. Verwarming

  Een energiezuinige en efficiënte manier om je zwembad te verwarmen is een warmtepomp. Deze haalt warmte uit de omgeving en geeft deze dan af aan het zwembadwater. Naast warmtepompen kan je je zwembad ook verwarmen met zonnecollectoren, elektrische zwembadverwarming, warmtewisselaars, …

Benieuwd naar de mogelijkheden? Een zwembadbouwer kan je meer vertellen over de mogelijke manieren om je prefab zwembad samen te stellen. Hij adviseert je ook over de beste manier om het te verwarmen en te verlichten. Contacteer een expert in de buurt.

 

Alternatieven voor prefab zwembad

Wil je meer vrijheid voor de vormgeving van je zwembad? Dan kan je een zwembad op maat laten maken. Of heb je misschien niet het budget voor een prefab zwembad of een zwembad op maat? Dan is een opzetzwembad ook nog een optie. We gaan hieronder even dieper in op beide alternatieven:

 

ALTERNATIEF 1: zwembad op maat

zwembad op maat inbouw

Bij een zwembad op maat kan je volledig zelf de grootte, binnenafwerking, vorm… kiezen. Je zit dus niet vast aan de standaard vormen en afmetingen van prefab zwembaden. Zwembaden op maat kan je ook perfect laten integreren in je tuin of woning. Ze zien er daardoor vaak luxueus uit en hebben een lange levensduur. Het nadeel van bouwkundige zwembaden op maat is dat ze duurder zijn dan prefab zwembaden.

 

ALTERNATIEF 2: opzetzwembad

alternatief prefab zwembad

Heb je niet het budget voor een prefab zwembad of een zwembad op maat? Dan kan je ook kiezen voor een opzetzwembad. Dit goedkopere alternatief vereist geen graafwerken en kan je snel zelf opzetten. In de winter kan je het dan ook makkelijk opnieuw demonteren en opbergen. Bovendien zijn er verschillende vormen, materialen en afmetingen mogelijk voor opzetzwembaden. Het nadeel van dit type zwembaden is dan weer dat ze er minder strak en modern uitzien en vaak ook minder duurzaam zijn.

 

Welk soort zwembad kiezen?

Welk zwembad je nu best koopt, hangt af van je persoonlijke situatie en wensen. Als je voldoende budget hebt en op zoek bent naar een duurzaam zwembad dat er elegant uitziet, is een zwembad op maat een goede keuze. Is je budget iets beperkter, maar wil je wel nog steeds een ingebouwd zwembad? Dan kan je een prefab inbouw zwembad kopen. De beste keuze hangt dus af van jouw eigen voorkeuren.

Ontvang advies op maat! Een zwembadbouwer bekijkt met jou de mogelijkheden en geeft je advies op basis van jouw persoonlijke situatie en wensen. Zo vind je zeker het meest geschikte zwembad. Vul daarom zeker onderstaand offerteformulier in:

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen