Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Hottub: uitvoeringen & prijzen

Een hottub geeft je het gevoel alsof je in een warmwaterbron ronddobbert. Meer dan hout, water en een kachel om alles op te warmen heb je niet nodig. Hottubs zijn traditioneel heel eenvoudig gemaakt, maar sinds kort zijn er nieuwe types beschikbaar. Welke opties zijn er? Welke materialen komen eraan te pas? En wat kost het nu allemaal? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Gemiddelde prijs hottub
Plaatsing van een hottub
Zelf plaatsen of vakbedrijf?
Vergelijk eenvoudig offertes

 

 

Wat is het verschil tussen een hottub en een jacuzzi?

Hottubs en jacuzzi’s zijn allebei verwarmde spabaden. Terwijl ‘jacuzzi’ een merknaam is voor spabaden met massagejets is de term ‘hottub’ simpelweg het Engelse woord voor ‘warm bad’. Een hottub vindt zijn oorsprong in Scandinavië en heeft geen waterjets. En dus ook geen bubbels. Traditioneel maakt zo’n bad gebruik van een houtkachel om het water warm te stoken. Zo kan je in stilte genieten van het warme water, het knetterende vuur in de kachel en de rust om je heen.

Klinkt een hottub interessant? Of ben je op zoek naar wat extra info? Via onze offerteservice kom je eenvoudig in contact met specialisten in je regio die je vragen beantwoorden en je meteen een idee geven wat het zou kosten. Ontvang gratis advies en prijzen op maat!

hottub

 

Mogelijke uitvoeringen van een hottub

Elke hottub is in principe een kuip met warm water in. Toch zijn er enkele verschillen, zowel qua materiaal als qua manier van verwarmen. Een overzicht:

 

1. Keuze materiaal

Traditioneel is een hottub gemaakt van hout, maar tegenwoordig kan je ze ook uit kunststof laten vervaardigen:

  • Houten hottub: dit type biedt je duurzaamheid en heeft een rustieke uitstraling. Maar het blijft een natuurlijk product. Hout moet eerst vocht absorberen om te kunnen uitzetten. Eens het hout voldoende is uitgezet, is de kuip waterdicht. Wanneer je de hottub lange tijd niet gebruikt of bij wisselende weersomstandigheden, kan er water tussen het hout sijpelen. Dit zijn geen lekkages, maar gewoon de natuurlijke werking van het hout. De meeste houtsoorten hoef je niet te behandelen en krijgen na verloop van tijd een mooie vergrijsde kleur.
  • Kunststof hottub: bij dit type is de kuip gemaakt uit kunststof, maar de buitenkant is afgewerkt met hout. Een kunststof kuip geeft je het beste van twee werelden. Je hottub is op elk moment perfect waterdicht en je behoudt de uitstraling van een houten exemplaar.

 

2. Keuze verwarming

Om het water te verwarmen, heb je de keuze uit 3 types verwarming:

  • Houtgestookt: bij dit type verwarming zorgt een kachel voor het warme water. Die staat ofwel in de kuip zelf ofwel ernaast. Zo’n kachel bestaat uit 2 onderdelen: een compartiment waar je vuur in stookt en een gedeelte dat verbonden is met de kuip. Uit de kachel lopen 2 slangen: één die kouder water naar de warmte van de kachel leidt en een die het verwarmde water terug in de hottub laat vloeien. Het verwarmen van het water gebeurt dus door middel van natuurlijke circulatie. Er komt geen elektriciteit aan te pas.
  • Elektrisch: bij een elektrische hottub vervang je het knetterende hout en de kachel door een efficiënte, elektrische verwarming. In dit geval hoeft er geen kachel naast de kuip te staan. Een hottub elektrisch verwarmen kost iets meer tijd dan verwarmen met een houtkachel. Vaak laten eigenaars van een elektrische hottub die permanent aanstaan. Zo kan je er in wanneer je maar wil.
  • Hybride: je kan een houtkachel combineren met een elektrische verwarming. Zo kan je zelf kiezen wanneer je met hout verwarmt of niet.

 

Prijs van een hottub

Wat kost een hottub? Die prijs varieert flink, tussen € 1.500 à 12.500 (excl. btw, incl. plaatsing) voor de aansluiting én plaatsing bij je thuis. De grootte van de kuip, het type verwarming en de houtsoort bepalen voor een groot deel de uiteindelijke prijs.

TIP: de prijs van een hottub kan ook verschillen van bedrijf tot bedrijf. Vergelijk daarom zeker meerdere voorstellen van gespecialiseerde plaatsers actief in je buurt. Start je aanvraag hier!

 

hottub voorbeeld

Afbeelding van vwalakte op Freepik

 

Plaatsing van een hottub

Een hottub plaatsen vergt heel wat werk. Als je van plan bent om er een te installeren, is het handig om te weten wat je te wachten staat. Een specialist volgt deze stappen:

  1. Fundering: het geheel moet op een stevige basis komen. Uiteraard moet die waterpas zijn, maar de fundering moet ook sterk genoeg zijn om de kuip en het grote volume water te dragen. Om esthetische redenen kiezen specialisten vaak voor een houten vlonder bovenop het terras.
  2. Afvoer monteren: idealiter ververs je het water na elk gebruik. Om dat efficiënt te doen, kan je een afvoer laten installeren onderaan de hottub. Zo kan het water snel weglopen.
  3. Plaatsen van hottub: je kan ook kiezen voor een prefab hottub. Kant-en-klare kuipen zijn snel te installeren. Zo beperk je de overlast tot een minimum. Wil je zo’n bad op maat, dan kan je jouw exemplaar ter plaatse laten bouwen door een schrijnwerker.
  4. Plaatsen van de kachel/verwarming: een externe kachel komt dichtbij, maar niet tegen het hout te staan. Twee slangen verbinden de kachel met de kuip. Kies je voor een elektrische verwarming? Dan moet je enkel de stekker in het stopcontact steken.

 

Zelf plaatsen of vakbedrijf?

In theorie lijkt het niet moeilijk. Wat planken in het rond tegen elkaar slaan en hup: je hottub is geboren! Maar een kuip waterdicht krijgen en alle planken, balken en sluitstukken precies zagen is geen sinecure. Daarom werk je het best samen met een ervaren specialist. Zo ben je zeker van:

 

  • Advies op maat: een expert komt bij jou ter plaatse en luistert naar jouw wensen. Samen maak je de beste keuze voor jouw situatie.
  • Professionele plaatsing: door samen te werken met een specialist ben je zeker van een afgewerkt product en een plaatsing bij je thuis volgens de regels van de kunst.
  • Kwalitatieve materialen: een professional werkt enkel met topkwaliteit. Zowel qua hout, type kachel, … ben je zeker van hoogwaardige producten die lang meegaan. En heb je nog extra wensen, zoals een houten vlonder voor je hottub? Een gespecialiseerd vakbedrijf kan het allemaal realiseren.

Gratis in contact komen met specialisten? Of zit je met vragen die je graag stelt aan iemand die er iets van kent? Contacteer eenvoudig enkele bedrijven in jouw buurt via onze gratis offerteservice!

 

Kies ik voor een hottub of toch eerder een jacuzzi?

Dankzij een hottub kan je heerlijk ontspannen in jouw tuin en vooral: in stilte. Bovendien heb je geen elekticiteit nodig, tenminste niet als je kiest voor een houtgestookte hottub. Je kan jouw kleine spa dus eender waar in de tuin plaatsen. Het enige dat je nodig hebt, is water en hout.

Krijg je het warm van de gedachte aan een hottub? Vraag dan raad aan specialisten! Zo weet je meteen hoe lang een plaatsing gemiddeld duurt en wat een hottub in jouw geval kost. Plaatsers actief in jouw regio vind je via het onderstaande formulier:

 

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen