Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zwembad chloor

Heb je al een zwembad of wil je er één laten plaatsen? Dan is de ontsmettingsmethode van je zwembadwater een belangrijk aandachtspunt. Je kan kiezen voor een zwembad met chloor of zonder chloor. Wat zijn die mogelijke alternatieven voor een zwembad met chloor? Wat zijn de voor- en nadelen van zwembad chloor? En hoe desinfecteer jij je zwembadwater het best? Je leest er meer over in dit artikel!

Ga snel naar:
OPTIE 1: ik overweeg een zwembad te kopen
OPTIE 2: ik heb al een chloor zwembad
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Kies ik best een zwembad met chloor of zonder chloor?

Chemische chloor is nog altijd het meest gebruikte middel om zwembadwater proper, helder en veilig te houden. Chloor heeft zeker zijn voordelen, maar er zijn ook andere efficiënte methodes om je zwembadwater te ontsmetten. Een kort overzicht:

 • Zwembad zonder chloor: naast chloor kan je je opzetzwembad of bouwkundig zwembad ook ontsmetten met zwembadzout. Dat is een natuurlijke manier van desinfecteren die ook minder onderhoud vergt. Ga je voor een nieuw bouwkundig zwembad? Dan zijn ook een hybride zwembad of een zwemvijver mogelijk. Verder vind je meer info over de alternatieven voor chloor.
 • Zwembad met chloor: je kan je zwembad ontsmetten met chloortabletten, chloorgranulaat of vloeibare chloor, afhankelijk van het soort zwembad, de omvang, … Ontsmetten met chloor is eenvoudig, doeltreffend en budgetvriendelijk. Chloor heeft echter ook zijn nadelen. Dit product is allesbehalve milieuvriendelijk en het kan ook voor irritatie zorgen aan de huid, ogen en luchtwegen. Verder vind je meer info over je zwembadwater ontsmetten met chloor.

 


OPTIE 1: ik overweeg een zwembad te kopen

Van plan om een opzetzwembad of een bouwkundig zwembad te plaatsen? Dan kan je kiezen voor chloor om je zwembadwater te ontsmetten, maar er bestaan ook verschillende alternatieven. Een kort overzicht per type zwembad!

Ga snel naar:
1. Bouwkundig zwembad
2. Opzetzwembad

 

1. Bouwkundig zwembad

Bij bouwkundige zwembaden komt een automatisch doseerapparaat met vloeibare chloor vaak voor. Er bestaan ook apparaten die met een sensor constant je chloor- en pH-waarden meten en bijsturen waar nodig. Verder lees je meer het ontsmetten van je zwembad met chloor. Naast zo’n chloor zwembad kan je ook kiezen voor 1 van de volgende ecologische alternatieven:

 

Zoutwater zwembad

Zoutwater zwembad zonder chloor

Een zoutwater zwembad zuivert het zwembadwater met zwembadzout (natriumchloride). Je voegt dat zout gewoon 1 keer per jaar toe aan je zwembadwater. Een zoutwater systeem scheidt het natrium dan van de chloride om zo natuurlijke chloor te creëren. Is die chloor uitgewerkt? Dan krijg je opnieuw zout en het proces begint gewoon opnieuw. Kortom, het gaat om een gesloten en volledig natuurlijk systeem.

Prijs bouwkundig zwembad: vanaf € 30.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes. 
Prijs zout water systeem
: € 200 à 3.500 (excl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

Zwemvijver

Zwemvijver

Een zwemvijver vormt de ideale combinatie van een zwembad met de natuurlijke uitstraling van een vijver. Het complexe ecosysteem in de zwemvijver zorgt voor een natuurlijke filtering van de afvalstoffen. Dat gebeurt door middel van een plantengedeelte (de filterzone) met zuiverende, inheemse waterplanten en poreuze gesteenten als lavasteen.

Prijs zwemvijver: € 15.000 à 40.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes. 

 

Hybride zwembad

hybride zwembad zonder chloor

Een hybride zwembad combineert het beste van een natuurzwembad en een zwemvijver. Het bestaat uit een moerasgedeelte met een natuurlijk filtermechanisme en een zwemgedeelte met een ecologische filter zonder chloor. Deze 2 delen houden het zwembadwater proper en helder. In de zomer zijn deze delen van elkaar gescheiden en in de winter vormen ze weer 1 geheel.

Prijs hybride zwembad: € 20.000 à 40.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

Welk bouwkundig zwembad kies ik best?

Welk soort zwembad je kiest, ligt volledig in jouw handen. Wat vind je mooi? Hoe zie jij de uitvoering? Wat is je budget? Je bespreekt best al deze aspecten met verschillende zwembadbouwers. Zo kan je gericht prijzen, maar ook uitvoeringen, methodes voor waterzuivering, … vergelijken.

TIP: ontvang gratis en vrijblijvend voorstellen bij verschillende zwembadspecialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

2. Opzetzwembad

Opbouwzwembad

Opzetzwembaden staan vrij op de grond en zijn makkelijk te plaatsen (zonder graafwerken). Ze zijn verkrijgbaar in verschillende groottes, vormen en materialen (kunststof, hout en metaal). Je kan zo’n opzetzwembad ontsmetten op 2 manieren:

 1. Chloor: vooral chloortabletten zijn een handige manier om het water in je opzetzwembad te ontsmetten. Je stopt ze gewoon in een drijvende tablethouder of vlotter.
 2. Zoutwater systeem: naast chemische chloor bestaan er ook compacte zoutwater systemen voor grotere opzetzwembaden. Zo’n systeem zet zwembadzout om in natuurlijke chloor zonder chemicaliën.

Prijs opzetzwembad: € 150 à 6.000 (excl. btw & plaatsing). Bekijk het aanbod in onze webshop.
Prijs chloor/teststrips: € 150 à 200 per jaar (excl. btw). Bekijk het aanbod in onze webshop.
Prijs zoutwatersysteem + zwembadzout: € 200 à 250 (excl. btw). Bekijk het aanbod in onze webshop.

 


OPTIE 2: ik heb al een chloor zwembad

Heb je al een zwembad met chloor en wil je graag meer informatie over het ontsmetten van je zwembadwater? Dan vind je hieronder alle nodige info per type zwembad:

Ga snel naar:
1. Bouwkundig zwembad
2. Opzetzwembad

 

1. Bouwkundig zwembad

Chloor zwembad

Je kan je bouwkundig zwembad verder blijven ontsmetten met chloor, maar ook een zoutwater systeem is een mogelijkheid. We zetten kort beide opties op een rij:

 

Ontsmetten met chloor

De meest voorkomende ontsmettingsmethode voor bouwkundige zwembaden is nog altijd chemische chloor. Maar hoe bereik je nu een goede waterbalans bij een zwembad met chloor? Je volgt best de volgende stappen:

 • STAP 1 = je verwijdert het grove vuil: eerst moet grof vuil zoals steentjes, bladeren, takken, … uit je zwembad verwijderd worden. Anders ontwikkelen er zich alsnog bacteriën en algen.
 • STAP 2 = je meet de waterkwaliteit: een goede waterbalans gaat om meer dan chloor alleen. Ook een goede pH-waarde (tussen 7,2 en 7,6) en een goede waterhardheid zijn belangrijk. Die waarden kan je manueel meten met teststrips, maar ook met sensoren in een automatisch doseerapparaat.
 • STAP 3 = je voegt chloor toe: je kan manueel chloor toevoegen aan je zwembad met chloortabletten of -granulaat. Ook een automatisch doseerapparaat met vloeibare chloor is een mogelijkheid. Dankzij een sensor voegt dit apparaat de juiste hoeveelheid chloor aan je zwembadwater toe.

Prijs zelf zwembad onderhouden: € 300 à 600 per jaar (excl. btw). Bekijk het aanbod in onze webshop. 
Prijs zwembad laten onderhouden: € 200 à 300 per onderhoudsbeurt (excl. btw). Ontvang gratis offertes.

 

Ontsmetten met zwembadzout

Heb je een chloor zwembad? En wil je graag een ecologischer en gebruiksvriendelijker alternatief? Dan kan je eenvoudig overschakelen naar een zoutwater zwembad. Je moet enkel een zoutwater systeem laten plaatsen en eventuele ijzeren of aluminium onderdelen vervangen door kunststof of inox. Zo voorkom je roestvorming. Je zwembadwater ontsmetten met zout verloopt als volgt:

 • STAP 1 = je voegt zwembadzout toe: bij een zoutwater zwembad moet je enkel 1 keer per jaar zwembadzout (natriumchloride) toevoegen aan je zwembadwater. Het gaat om een gesloten systeem, waarbij je niet constant ontsmettingsmiddel moet toevoegen. Dat is bij chemische chloor wel zo.
 • STAP 2 = het zoutwater systeem creëert natuurlijke chloor: het zoutwater systeem scheidt de natrium van de chloride door middel van lage spanning (zoutelektrolyse). Zo ontstaat natuurlijke chloor om je zwembadwater te ontsmetten.
 • STAP 3 = er ontstaat opnieuw zout en het proces herbegint: Is de natuurlijke chloride uitgewerkt? Dan bindt het zich weer met de natriumdeeltjes en vormt zo opnieuw zout. Het hele proces kan nu opnieuw beginnen, en dat een zwembadseizoen lang.

Prijs zoutwater systeem: 200 à 3.500 euro (excl. btw en plaatsing). Ontvang gratis offertes.
Prijs zwembadzout: 75 à 100 euro per jaar (excl. btw). Ontvang gratis offertes.

 

Kies ik best voor zwembad chloor of zwembadzout?

Dat hangt af van jouw persoonlijke situatie en wensen. Heb je bv. al geïnvesteerd in een doseerapparaat voor vloeibare chloor? Dan loont het niet om dat toestel te vervangen door een zoutwater systeem. Werk je met chloortabletten en zoek je een ecologischer, praktischer alternatief? Dan is een zoutwater zwembad wel een aanrader.

TIP: nog niet zeker van de beste ontsmettingsmethode? Vraag dan advies op maat aan een zwembadexpert actief in je buurt via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.

 

2. Opzetzwembad

Zwembad chloor

Naast een bouwkundig zwembad kan je ook het water van een opzetzwembad ontsmetten met zowel chemische chloor als zwembadzout. Een kort overzicht:

 

Ontsmetten met chloor

De ideale chloorwaarde voor je zwembadwater ligt tussen 1 à 1,5 mg per liter. Je meet best minstens elke week die chloorwaarde met speciale teststrips. De handigste manier om chloor toe te voegen aan een opzetzwembad is werken met chloortabletten. Je plaatst zo’n tablet gewoon in een drijvende tablethouder of vlotter. Let op: je gaat best ook de pH-waarde en de hardheid van je water na. Enkel zo ben je zeker van een optimale waterbalans.

TIP: teststrips en zwembad chloor kopen? Bekijk het uitgebreid gamma in de webshop of laat je zwembadonderhoud over aan een zwembadspecialist.

 

Ontsmetten met zwembadzout

Voor grotere opzetzwembaden van Bestway of Intex bestaan er ook compacte zoutwater systemen. Deze zetten zwembadzout om in natuurlijke chloor die algen, bacteriën en schimmels doodt. Zo bekom je zachter en natuurlijker zwembadwater zonder schadelijke chemicaliën. Deze toestellen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten (bv. voor zwembaden tot 18.000, 26.000, 36.000,… liter). Kies zeker het juiste systeem in functie van de inhoud van je zwembad.

TIP: een zoutwatersysteem voor opzetzwembaden of zwembadzout nodig? Bekijk het uitgebreid gamma in de webshop of laat je zwembadonderhoud over aan een zwembadspecialist.

 

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Erkende vakmannen