Afmetingen zwembad
Bij de aanleg van een zwembad moet je verschillende knopen doorhakken. De zwembad afmetingen zijn zo’n belangrijke keuze. Ga je voor een klein zwembad of een groot zwembad? Kies je voor standaard afmetingen of voor een zwembad op maat? In dit artikel ontdek je de verschillende mogelijkheden en welke factoren de zwembad afmetingen bepalen.
Ga snel naar: zwembad afmetingen – vormen – onderhoud/energie – inspiratie – offertes
Mogelijkheden per type zwembad
Welke afmetingen je zwembad zal hebben? Dat hangt in grote mate af van het type zwembad dat je kiest: een monoblok zwembad, een opbouw zwembad of een bouwkundig zwembad. Een kleine vergelijking:
- Monoblok zwembaden = standaard afmetingen: dit zijn prefab zwembaden in kunststof (polyester). Ze worden in 1 stuk gemaakt, geleverd en geplaatst. Bij dit soort zwembaden kan je enkel kiezen uit verschillende standaard afmetingen. Er is dus geen volledige keuzevrijheid. Ook stalen zwembaden zijn enkel verkrijgbaar in standaard afmetingen.
- Opbouw zwembaden = standaard afmetingen: dit zijn prefab zwembaden in kunststof of hout. Ze worden niet ingegraven en staan gewoon op de grond. Ook hier kan je enkel kiezen uit verschillende standaard afmetingen. En dan zijn er ook nog de klassieke opzetzwembaden in kunststof die heel makkelijk op te zetten en af te breken zijn. Ook deze zijn enkel te verkrijgen in standaard afmetingen.
- Bouwkundige zwembaden = volledig op maat: dit zijn zwembaden in beton. Ze worden altijd volledig op maat en op locatie gemaakt. Kortom, er zijn geen beperkingen qua afmetingen. Jij bepaalt dus zelf hoe het zwembad van je dromen eruit ziet. Aan die grote keuzevrijheid hangt natuurlijk wel een hoger prijskaartje vast.
TIP: een professionele zwembadbouwer kan je verder informeren over deze types zwembaden. Hij kan je ook advies op maat geven voor de juiste keuze voor jouw situatie. Ontvang gratis offertes via onze offerteservice.
Welke zwembad afmetingen kies ik best?
Of je nu kiest voor een zwembad op maat of eentje met standaard afmetingen, er zijn enkele factoren die een grote rol spelen bij het bepalen van de grootte van je zwembad. Een kort overzicht:
1) Volgens het doel van mijn zwembad
Voor je een zwembad laat plaatsen, denk je best eerst goed na over hoe je het wil gebruiken. Want je stemt de zwembad afmetingen best af op dat doel. Enkele voorbeelden:
- Baantjes trekken: om comfortabel te kunnen zwemmen, heb je een zwembad van 4 x 10 meter (40 m²) of een zwemkanaal (standaard 3 x 12 meter) nodig. Heb je niet genoeg ruimte voor een zwembad van die omvang? Dan kan je ook een jetstream zwembad overwegen. Dat is een relatief klein zwembad, waarin je ter plaatse zwemt tegen een stroming in.
- Spelen met de kinderen: om het veilig te houden, kies je best voor een zwembad van minimaal 4 x 8 meter (32 m²). Zo kunnen je kinderen springen en duiken zonder ongelukken. Vergeet ook geen makkelijke inlooptrap voor je kroost.
- Relaxen na de sauna/hamam: in dat geval is bv. een klein ingebouwd zwembad al voldoende. Er bestaan o.a. zwembaden van 3 x 2 meter (6 m²) of 4 x 2 meter (8 m²).
2) Volgens de beschikbare ruimte
Het is de logica zelve: afmetingen van een zwembad hangen ook af van de beschikbare ruimte. Goed nieuws, je hebt niet noodzakelijk een erg grote tuin nodig om een zwembad te laten aanleggen. Ook in een tuin van 5 x 10 meter kan je bv. een klein inbouw zwembad plaatsen. Er zijn steeds meer modellen van kleine zwembaden op de markt (minder dan 10 m²).
Belangrijk: de afmetingen van prefab zwembaden zijn ook verschillend van fabrikant tot fabrikant. Daarnaast zijn er verschillende zwembadvormen mogelijk. Zo kan je een vorm kiezen die past bij de beschikbare ruimte.
3) Volgens mijn budget
De prijs van een zwembad hangt af van veel factoren: het soort zwembad, de materialen, de afwerkingsmogelijkheden, … En het spreekt natuurlijk voor zich: ook de zwembad afmetingen spelen een rol. Hoe groter je zwembad, hoe duurder. Gemiddeld mag je rekenen op een bedrag tussen de 30.000 en 100.000 euro (incl. btw en plaatsing).
Een zwembadbouwer kan je vertellen welke mogelijkheden er zijn op basis van je budget. De prijzen kunnen wel verschillen van vakman tot vakman. Wil je makkelijk prijzen kunnen vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 zwembadbouwers via onze offertepagina.
Ga voor een diepte van 1,5 m
Naast de breedte en de lengte van je zwembad is er natuurlijk ook nog de diepte. Zeker als je kinderen hebt, kies je best niet voor een te diep zwembad. Hoe dieper, hoe meer energie het ook zal kosten om het zwembadwater op te warmen en warm te houden. Een diepte van 1,5 m is daarom ideaal. Dat kost niet te veel energie en je kan er nog altijd veilig in springen en duiken.
Verschillende vormen
Ook de vorm van je zwembad bepaalt de afmetingen ervan. Met een bouwkundig zwembad bepaal je volledig zelf de vorm, maar ook bij de standaardvormen zijn er vele opties. Naast het klassieke rechthoekige zwembad zijn er o.a. ook:
- Niervormige zwembaden: hebben de typische vorm van een nier. De rechthoekige vorm blijft enigszins behouden, maar met afgeronde zijden.
- Ovale zwembaden: rechthoekige zwembaden met rechte zijden en afgeronde hoeken.
- Ronde zwembaden: ideaal als opzetzwembad of klein ingebouwd zwembad om lekker in te relaxen.
- L-zwembaden: nemen veel plaats in, maar zijn wel multifunctioneel. In het lange deel kan je baantjes trekken, terwijl je kinderen spelen in het korte, ondiepe deel.
- Lagune zwembaden: een grillige lagunevorm zonder rechte hoeken. Ideaal voor een omgeving met veel planten en bloemen.
TIP: een zwembadbouwer kan je gericht adviseren over welke zwembadvorm met welke oppervlakte het best past bij jouw situatie. En uiteraard zorgt hij ook voor een goede planning van de werkzaamheden en een correcte plaatsing van je zwembad. Ontvang gratis offertes op maat bij zwembadbouwers in je buurt via onze offerteservice.
Bij welke afmetingen is een vergunning verplicht?
Niet-overdekte constructies in je tuin (terras, zwembad, siervijver) mogen samen niet groter zijn dan 80 m². Anders heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig. Daarmee hou je dus best rekening als je de afmetingen van je zwembad bepaalt. Een zwembadbouwer kan je verder informeren over deze vergunning en ook helpen bij het invullen ervan. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offertepagina.
Invloed afmetingen op onderhouds- en energiekosten
De afmetingen van je zwembad hebben natuurlijk een invloed op de onderhouds- en energiekosten. Hoe groter je zwembad, hoe hoger deze kosten zullen liggen. Enkele elementen om rekening mee te houden:
-
Verwarming
Hoe groter en dieper je zwembad, hoe meer energiekosten je betaalt om het water op te warmen en warm te houden. Je kan natuurlijk ook investeren in zwembadafdekking om energie te besparen en je zwembad veiliger te maken. Ook dan hangen de installatiekosten natuurlijk af van de grootte van je zwembad.
-
Filter en chloor
Hoe groter de zwembad afmetingen, hoe vaker je de zwembadfilter moet ontkalken en reinigen. Je zal ook regelmatiger chloor en andere chemicaliën moeten toevoegen om de juiste balans te vinden tussen de zuurtegraad en de hardheid van het water.
-
Filterpomp
Een filterpomp zorgt voor de circulatie van het water en is dus essentieel voor de waterkwaliteit. Hoe groter het volume van je zwembad, hoe zwaarder die filterpomp moet zijn. En hoe hoger het prijskaartje dus.
TIP: een zwembadbouwer informeert je graag over de onderhouds- en energiekosten van een zwembad. Hij kan je ook advies op maat geven, zodat je de juiste keuze kan maken voor jouw situatie. Ontvang gratis offertes op maat bij zwembadbouwers in je buurt via onze offerteservice.
Inspiratie & voorbeelden
Vraag de zwembadbouwers die je contacteert zeker naar hun vorige realisaties. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden qua afmetingen en vormen. Ook de onderstaande foto’s kunnen je ongetwijfeld inspireren.
Om lange afstanden te zwemmen, heb je geen olympisch bad nodig. In een jetstream zwembad trek je geen baantjes, maar zwem je ter plaatse tegen een stroming in. Bovendien zijn de zwembad afmetingen behoorlijk klein. Je hebt dus weinig ruimte nodig om zo’n zwembad te laten plaatsen.
Een zwembad hoeft niet altijd rechthoekig te zijn. Wil je vooral lekker onderuit zakken na een deugddoende sauna? Of zalig relaxen en verkoeling zoeken bij warm weer? Dan is een rond, klein ingebouwd zwembad al voldoende. Je kan bovendien kiezen uit een steeds bredere waaier aan modellen van kleine zwembaden.
Wil je ervoor zorgen dat je kinderen veilig kunnen spelen? Dan ga je best voor een zwembad van minimaal 4 x 8 meter met 1,5 m diepte. Op die manier blijven je onderhouds- en energiekosten binnen de perken en kan je kroost tegelijkertijd zorgeloos springen en duiken in hun zwembad.
Beschik je niet over een reuzegrote tuin? Dat betekent niet dat je geen zwembad kan laten plaatsen. Naargelang de vorm kan je ook spelen met de afmetingen van je zwembad. Op bovenstaande foto koos de eigenaar voor een niervorming zwembad. Daarbij blijft de rechthoekige vorm min of meer behouden, maar dan met afgeronde hoeken.