Polypropyleen zwembaden
Een zwembad biedt tijdens de warme en droge zomers de nodige verkoeling. Ben je op zoek naar een kwalitatief, duurzaam en onderhoudsvriendelijk type? Dan zijn polypropyleen zwembaden ideaal. Wat zijn de mogelijkheden? Hoeveel kost het? Hoe leg je zo’n zwembad aan? En zijn er waardige alternatieven? Je ontdekt het in dit artikel.
Ga snel naar:
Voor- en nadelen PP zwembaden
PP zwembaden: mogelijkheden
Polypropyleen zwembaden prijs
Polypropyleen zwembad aanleggen
Mogelijke alternatieven
Ontvang vrijblijvend offertes
Wat zijn polypropyleen zwembaden?
Polypropyleen (PP) is een plastic dat al jaren een courant materiaal is in de chemische industrie. Tegenwoordig zit PP verwerkt in meubels, mondkapjes, auto-onderdelen en dus ook in zwembaden. Een PP zwembad bestaat uit polypropyleen platen die vaklui aan elkaar lassen met spiegelglas. Omdat je op die manier geen lasnaad meer ziet, oogt je zwembad mooier.
Wil jij graag een polypropyleen zwembad kopen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van zwembadspecialisten in jouw buurt. Start je aanvraag hier!
Voor- en nadelen van PP zwembaden
Elk type zwembad kent plus- en minpunten. Dat geldt ook voor polypropyleen zwembaden. Omdat jij een geïnformeerde keuze zou kunnen maken, sommen we hieronder enkele voor- en nadelen op:
- Kwalitatief: polypropyleen of PP is een zeer hoogwaardige kunststof. Het is een sterk materiaal en dat zorgt ervoor dat een PP zwembad kwaliteit garandeert. Zeker tegenover alternatieven als polyester zijn zwembaden uit polypropyleen uitschieters op vlak van kwaliteit.
- Keuzemogelijkheden: omdat vaklui PP platen aan elkaar lassen, kan je een op maat gemaakt zwembad laten aanleggen. Dat is een voordeel tegenover andere monoblock zwembaden. Verder zijn er ook qua kleur en afwerking heel wat mogelijkheden.
- Duurzaam: polypropyleen is een duurzame kunststof. Een PP zwembad is nagenoeg onverwoestbaar en heeft een gemiddelde levensduur van 25 jaar of langer. Eens je zwembad toch aan vervanging toe is, kan je het oude volledig recycleren.
- Weinig onderhoud: door het gladde en niet-poreuze oppervlak van polypropyleen zwembaden vergen ze weinig onderhoud. Deze kunststof is namelijk vuilafstotend en krasvrij.
- UV-bestendig: polypropyleen is UV-bestendig. Dat wil zeggen dat je zwembad zelfs na jarenlang zonlicht niet zal verkleuren en je er dus nog minder onderhoud aan zal hebben.
- Vervorming: polypropyleen is wel gevoelig aan temperatuursveranderingen. Dat zorgt ervoor dat je zwembad kan krimpen en uitzetten en er dus vervormingen kunnen optreden.
- Prijs: in vergelijking met andere types zijn polypropyleen zwembaden een duurdere soort. Toch is zo’n zwembad het overwegen waard, want tegenover dat hoge prijskaartje staan kwaliteit, een lange levensduur en weinig onderhoudskosten.
PP zwembaden: welke mogelijkheden?
Een PP zwembad is meestal geplaatst als een monoblock inbouw type. Toch zijn er verder heel wat mogelijkheden waaruit je kan kiezen. Op die manier kan jij je zwembad helemaal naar eigen wens vormgeven. We zetten even enkele opties op een rijtje:
1. Vormgeving polypropyleen zwembaden
- Vorm: monoblock zwembaden kan je verkrijgen in verschillende vormen. De meeste mensen kiezen voor een langwerpig rechthoekig zwembad, maar je kan ook gaan voor een afgerond zwembad, een achthoekige variant, een niervormig bad, …
- Afmetingen: het voordeel van een polypropyleen zwembad is dat je de afmetingen volledig zelf kan bepalen. Wil je bv. baantjes zwemmen? Dan ga je best voor een lang zwembad. Het is dus verstandig om jezelf de vraag te stellen waarvoor je je zwembad wil gebruiken en welke afmetingen je nodig hebt.
- Bodem: ook qua bodemafwerking heb je keuzemogelijkheden. Je kan kiezen voor een standaard vlakke bodem, maar ook voor een diep zwembad of een aflopende bodem. Dat is handig als je bv. een fervent sporter bent en je je zwembad dus graag op die manier wil gebruiken.
- Kleur: veel fabrikanten hebben een uitgebreid aanbod aan liners. Je kan kiezen voor het traditionele turqoiseblauw, maar ook voor minder voor de hand liggende kleuren als wit, groen, zwart, … Sommige liners hebben zelfs een mozaïekstructuur of marmerlook.
- Type zwembad: hoe wil je dat je zwembad eruit ziet? Bij een overloopzwembad staat de waterrand op gelijke hoogte met de rand van het zwembad. Dat zorgt voor een spiegelstrak wateroppervlak. Maar ook een infinity pool of een onderloopzwembad behoren tot de mogelijkheden.
2. Afwerking polypropyleen zwembaden
- Trappen: trappen zijn cruciaal om de veiligheid van je zwembad te garanderen. Je kan kiezen voor een hoektrap, een rechte trap of een variant over de volledige breedte van je zwembad. In sommige gevallen kan je zelfs opteren voor een extra platform in je zwembad waar je op kan zitten.
- Zwembadverwarming: om het hele jaar door van je zwembad te genieten, is zwembadverwarming een echte must. Je kan kiezen voor een warmtepomp of een zonneboilersysteem. Welk systeem je het beste kiest, hangt af van het type zwembad en de afmetingen.
- Verlichting: aangepaste verlichting geeft je zwembad echt een unieke en afgewerkte look. Bovendien is het ook veilig. Je kan langs de rand van je zwembad verlichting plaatsen, maar je kan ook de treden van je trap verlichten.
- Zwembadafdekking: kwalitatieve zwembadafdekking zorgt er niet alleen voor dat externe vervuiling moeilijker een weg naar het water vindt, het houdt ook de temperatuur van je water vrij stabiel. Bovendien biedt het ook de nodige valbeveiliging voor ingebouwde zwembaden.
- Afwerking: een zwembad kan een enorm luxueuze look hebben, eens het volledig afgewerkt is. Denk dus ook na over de tegels van de zwembadrand, een extra terras of zelfs een poolhouse. Op die manier doe je het plaatje volledig kloppen.
Polypropyleen zwembad prijs
De prijs van een polypropyleen zwembad hangt af van de grootte, de vorm, de afwerking, … Er zijn dus heel wat factoren om rekening mee te houden. Gemiddeld mag je rekenen op een prijskaartje vanaf € 35.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Voor deze prijs kan je een PP zwembad kopen van 40 m², met lamellendek, pompen en filter.
LET OP: dit is slechts een richtprijs. Ben je op zoek naar een specifiek prijsvoorstel voor polypropyleen zwembaden? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van verschillende zwembadbouwers in jouw buurt!
Hoe polypropyleen zwembad aanleggen?
Een PP zwembad aanleggen, doe je best niet zelf. Zo’n project vergt de nodige expertise, ervaring en gespecialiseerde machines en gereedschap. Een zwembadspecialist gaat doorgaans als volgt te werk:
-
Voorbereidende werken
Voor een professional aan de slag gaat, is het belangrijk om eerst grondig na te denken over waar je je PP zwembad wil plaatsen. Hoe is je tuin georiënteerd? Is die lichtjes hellend? Pas wanneer duidelijk is wat de meest geschikte locatie is voor het zwembad, kan een expert overgaan tot de graafwerken.
-
Graaf-, grond- en betonwerken
De exacte plaats waar het zwembad moet komen, graaft een plaatser nauwkeurig uit. Vervolgens werkt die de uitgegraven locatie af met beton. Is de ondergrond te vochtig? Dan plaatst de professional eerst nog een drainage.
-
Polypropyleen zwembad plaatsen
De volgende stap is het PP zwembad in de voorziene ruimte plaatsen en afwerken met stabilisé. Dat zorgt voor een stevige verankering. Omdat een polypropyleen zwembad een monoblock is, zijn er in veel gevallen kranen nodig voor een vlotte plaatsing.
-
Zwembad afwerken
Als het zwembad correct geplaatst is, kunnen vaklui alle technische onderdelen aansluiten. Verder hangt de afwerking af van jouw persoonlijke wensen. Wil je graag boordstenen of een extra terras? Pas wanneer de omkadering klaar is en de kuip gepoetst is, kan je het zwembad gradueel vullen met water.
Wil jij graag een polypropyleen zwembad laten plaatsen? Dan kan je gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij verschillende vaklui in jouw buurt via onze offerteservice.
Mogelijke alternatieven
Een polypropyleen zwembad kent ook enkele nadelen. Je kan er dus best over nadenken of een ander type zwembad in jouw geval al dan niet meer geschikt is. Zo zijn zwembaden uit vinylester of polyester waardige alternatieven. We geven hieronder een woordje uitleg:
1. Vinylester of polypropyleen zwembad?
Vinylester kent tal van mogelijkheden, waardoor het prijskaartje hoog oploopt. Daartegenover staat wel het voordeel dat je je zwembad volledig naar je hand kan zetten. Let op: enkel qua afmetingen ben je wel gebonden aan de standaard formaten die fabrikanten aanbieden. Hoewel vinylester niet resistent is tegen osmose zal je zwembad wel minder snel verkleuren dan bij polyester. Vinylester is dus absoluut een waardig alternatief voor PP.
2. Polypropyleen of polyester zwembad?
Polyester is een vaak gebruikt materiaal bij de constructie van monoblock zwembaden. Ook deze kunststof is gebonden aan vaste formaten, maar dat zorgt dan weer voor een lager en toegankelijker prijskaartje. Polyester kent wel als nadeel dat het in tegenstelling tot polypropyleen erg gevoelig is aan osmose, waardoor je zwembad na verloop van tijd kan verkleuren.
Laat je monoblock zwembad plaatsen door een professional!
Een zwembad installeren, vergt heel wat vakkennis en ervaring. Daarom schakel je voor het plaatsen van je monoblock zwembad best een expert in. Hoe vind je de meest geschikte professional voor jouw project? Vraag verschillende offertes aan! Op die manier kan jij alle kostenposten met elkaar vergelijken een een geïnformeerde keuze maken.
Wil jij graag je zwembad door een professional laten plaatsen? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van vaklui in jouw buurt via het offerteformulier hieronder: