Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Jetstream zwembad

Heb je een relatief klein zwembad, maar wil je toch langere afstanden zwemmen? Met jetstream is dat geen probleem. De krachtige pompen stuwen het water door de jets waardoor je in tegenstroom kan zwemmen. Wat is een jetstream zwembad? Welke zijn de mogelijkheden? Wat is de kostprijs? … Je komt het te weten in dit artikel.

 

zwembad jetstream Hoe werkt een zwembad met jetstream?

Het zwemmen met tegenstroom is vooral handig als je over weinig ruimte beschikt maar toch uitgebreid wil zwemmen. De zwemervaring die je hebt is vooral afhankelijk van het soort jets en de capaciteit van de pompen.

Sommige jets leveren wat turbulentie waardoor je je zwemtechniek moet aanpassen. Bij dubbele jets is de waterstroom beter verdeeld in de breedte waardoor de waterdruk onder je schouders gelijkmatiger is en je rustiger kan zwemmen.

Hoe harder de stroming, hoe meer turbulentie in het water. Het zwemmen met jets in tegenstroom is dus anders dan gewoon baantjes trekken. Je zal namelijk meer corrigerende bewegingen moeten maken om netjes in het midden van de stroming te blijven. Een jetstream zwembad is voor iedereen geschikt aangezien je de kracht van het water naar eigen wens kan instellen. Via de schakelaar kan je er ook voor kiezen om de tegenstroom uit te schakelen.

Wanneer is een jetstream zwembad zeker aantrekkelijk? Als je wil trainen of aan je conditie wil werken. Als je aan het herstellen bent van blessures of moet revalideren. Als je wil ontspannen en genieten van het masserende effect van de jets.

 

Soorten jetstream zwembaden

Een jetstream is in principe mogelijk bij elk zwembad, ook bestaande zwembaden. We maken een onderscheid tussen jetstream zwembaden met inbouw jets of met een opbouwsysteem:

1. Jetstream zwembad met inbouw jets

Jetstreams die worden ingebouwd in het zwembad zelf zijn het meest populair. Ze zijn voorzien van een aparte aan/uit schakelaar, pneumatisch of met afstandsbediening. Het vermogen van de pompen varieert doorgaans van 1.7 tot 4kW. Deze jets worden in principe als set inclusief frontplaat geleverd.

Inbouw jets leveren een krachtige straal en kunnen per seconde erg veel water verplaatsen (10 tot 22 liter water per seconde). Je kan er indien gewenst ook een massageslang op aansluiten waardoor je kan genieten van een heerlijke massage met snelstromend water.

Jetstream zwembad prijs – inbouw jets:
€1.800 à €3.000 (exclusief installatiekosten en evt. extra materialen)

Benieuwd naar de prijs van een jetstream zwembad met inbouw jets op maat van jouw wensen? 
✓ Vraag hier gratis prijzen en advies bij gespecialiseerde zwembadbouwers. 

 

2. Jetstream zwembad opbouw

Ook voor de kleinere opzetzwembaden zijn er jets verkrijgbaar. Deze kan je over de rand van het zwembad plaatsen. Het grote voordeel van deze opbouwjets is dan ook dat je ze eenvoudig op een bestaand zwembad kan aanbrengen zonder dat je allerlei installatiematerialen nodig hebt.

Kleinere modellen van 0.75 tot 1kW zijn vooral geschikt voor een lichte tegenstroom en voor massage. De grotere pompen van 1.6 tot 3kW zijn veel krachtiger en produceren een sterke tegenstroom.

Jetstream zwembad prijs – opbouw jets:
€1.200 à €3.000 euro (exclusief installatiekosten)

Benieuwd naar de prijs van een jetstream zwembad met opbouw jets op maat van jouw wensen? 
✓ Vraag hier gratis prijzen en advies bij gespecialiseerde zwembadbouwers. 

 

Voor- en nadelen van een zwembad met tegenstroom

+   Je hebt niet veel ruimte nodig om te zwemmen.
+   Goedkoper dan een groot zwembad waarin je zonder jetstream baantjes kan zwemmen.
+   Je kan de kracht van de waterstralen naar eigen wens instellen.
+   Je kan de jetstream ook gebruiken voor massagestralen.

 

–   De pompen die je nodig hebt zijn niet goedkoop en gebruiken flink wat energie (gemiddeld 3 kW).
–   Het zwemmen in tegenstroom vergt enige oefening door de turbulentie. Bij propeller aangedreven systemen heb je hier minder last van.

 

 

Hoeveel volt is er nodig?

Wil je een krachtige pomp die zo’n 70.000 liter water per uur kan verplaatsen? Hou er dan rekening mee dat deze in de regel op 400 volt werkt. Jetpompen hebben al gauw een vermogen van 3000 watt en moeten meestal op een gescheiden krachtstroom aansluiting worden aangesloten.

jetstream of zwemspa

Jetstream zwembad of zwemspa?

Wanneer je wil zwemmen met tegenstroom kan je ook kiezen voor een zwemspa. Een zwemspa is een zwembad waarin je niet alleen in tegenstroom kan zwemmen, het bevat ook een jacuzzi gedeelte waarin je kan relaxen.

Een zwemspa kan je zien als een combinatie van een klassieke jacuzzi en een jetstream zwembad. Je kan er in trainen of rustig in zwemmen om vervolgens uit te rusten op een van de geïntegreerde zitjes. Een zwemspa is ook ideaal als je met meerdere personen gebruik wil maken van het zwembad.

 

Kostprijs zwemspa:
€15.000 tot €30.000

Benieuwd naar de prijs van een zwemspa op maat van jouw wensen? 
✓ Vraag hier gratis prijzen en advies bij gespecialiseerde zwembadbouwers. 

 

Andere tegenstroom systemen

De tegenstroom in een zwembad hoeft niet noodzakelijk met jets te worden gegenereerd. Er zijn tegenwoordig ook propeller gedreven systemen waarmee je een brede waterverplaatsing kan bereiken zonder al te veel turbulentie (bijvoorbeeld Swimstream).

De propellers genereren een brede diepe waterstroming waardoor je als het ware in een rivier van water zwemt. Je zal met dat systeem dan ook een andere zwemervaring hebben dan met een klassiek tegenstroom systeem met jets.

Een propeller aangedreven systeem kan maar liefst tot 1 miljoen liter water per uur verplaatsen. Dat is gemiddeld 10x zo veel als bij een zwembad met jetstream.

 

Kostprijs tegenstroomsysteem met propellers:
€12.000 tot € 15.000

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen