Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zwembad kleine tuin

Droom je al jarenlang van een zwembad, maar heb je een kleine tuin? Geen nood! Je kan alsnog van de voordelen van een zwembad genieten. In principe heb je slechts 50 m² nodig om een mooi klein zwembad of plunge pool te realiseren! Benieuwd naar de mogelijkheden en de prijzen? Dan wijst dit artikel je de weg.

Ga snel naar:
Soorten kleine zwembaden
Ontwerp mogelijkheden
Prijs zwembad kleine tuin
Aandachtspunten & tips
Realisaties & ideeën
Offertes aanvragen

 

Waarom kiezen voor een klein zwembad?

Een zwembad voegt een extra dimensie toe aan je tuin. Relaxen, sporten of spelen? Het is allemaal mogelijk, zelfs in een kleine tuin! Een zwembad op maat heeft een langere levensduur dan een opzetzwembad. Van ontwerp tot installatie: alles geschiedt volgens de regels van de kunst, op maat van je tuin en volledig gepersonaliseerd. De beperkte afmetingen en het kleinere watervolume zorgen ervoor dat je zwembad een minder lange opwarmtijd nodig heeft en het onderhoud eenvoudiger wordt. Het gevolg? Lagere energie-, plaatsings- en onderhoudskosten van je zwembad! • Hoe verwarm ik een klein zwembad of plunge pool?
  Plunge pools worden verwarmd met aangepaste warmtepompen. Doordat ze veel minder water bevatten, zijn ze in een mum van tijd opgewarmd. Hierdoor heb je doorgaans minder energiekosten. Kleine zwembaden, die net iets groter zijn dan een plunge pool, kunnen in bepaalde gevallen opgewarmd worden met behulp van zonne-energie. Voor kleine exemplaren zijn solar matten, -bollen en -borden ideaal.


 • Welk filtersysteem gebruik je in een klein zwembad?
  Het zwembadwater proper houden gebeurt met behulp van een aangepast filtersysteem. Een zwembad van relatief beperkte afmetingen is doorgaans uitgerust met een patroonfilter. Ook zandfilters komen steeds vaker voor bij kleine inbouw zwembaden. Zandfilters vangen zowel grote als kleine vuildeeltjes op, waardoor de kwaliteit van je zwembadwater langere tijd gegarandeerd blijft.


 • Hoe mijn plunge pool of mini zwembad onderhouden?
  Een grondige reiniging is nooit overbodig, ook bij een klein zwembad. Schep af en toe grof vuil uit het zwembad, controleer frequent de pomp en de filter en ga de chloorwaarden na aan het begin van het zwemseizoen. Wil je het onderhoud tot een minimum beperken? Investeer dan in een kwalitatief afdekzeil. Je zwembadbouwer adviseert je met plezier en je kan bij hem een onderhoudscontract afsluiten.

zwembad kleine tuin

 

Zwembad kleine tuin: soorten

Waarom wil je een zwembad in je tuin? Zodat de kinderen ongestoord kunnen ploeteren? Omdat je graag heerlijk wil ontspannen na een lange werkdag of om in beweging te blijven? Het is allemaal mogelijk, ook in een kleine tuin! In dit geval kan je uit 3 verschillende zwembadmodellen kiezen:

 

1. Klein zwembad (tot 20 m²) of mini zwembad (< 10 m²)

Met een klein zwembad of mini pool tover je je achtertuin of terras om in een echte oase waar je in alle rust kan genieten. Het zijn de compacte varianten van grote zwembaden, zonder in te boeten aan comfort. In een klein zwembad kan je ook watersport beoefenen als je investeert in een degelijke jetstream installatie.

Er is sprake van 2 ‘soorten’ kleine zwembaden: mini zwembaden zijn maximaal 10 m² of kleiner. Kleine zwembaden hebben een formaat van 10 m² tot 20 m². Deze baden zijn verkrijgbaar in prefab modellen, maar ook als bouwkundige zwembaden. Je kan een klein zwembad volledig of gedeeltelijk inbouwen, afhankelijk van je eigen smaak en voorkeuren.

Afmetingen: standaardmaten van 4 x 3 m tot 6 x 2,50 m, diepte gem. 1,50 m
Prijs: vanaf € 20.000 (prefab) en vanaf € 25.000 (bouwkundig) (excl. btw & plaatsing). Start hier je aanvraag.

 

2. Plunge pool (vanaf 4 m²)

Een plunge pool (of ‘plonsbad’) komt oorspronkelijk uit Australië. Het is de naam voor natuurlijke baden die gevormd worden uit bodemslijtage door watervallen. Een plunge pool bevat ergonomische lig- en/of zitplaatsen en is daardoor de uitgelezen plek om te ontspannen na een drukke werkdag.

Ze onderscheiden zich van gewone zwembaden doordat ze behoorlijk compact zijn. Plunge pools zijn zowel prefab te verkrijgen als volledig op maat. Zo kunnen ze een plaats krijgen in elke kleine tuin of op elk terras. Een plunge pool kan je volledig of gedeeltelijk inbouwen. Door de compacte afmetingen is dit soort zwembad niet geschikt voor aqua jets, tenzij je voor een groot model kiest.

Afmetingen: standaardmaten van 2 x 2 m tot 5 x 3 m, diepte gem. 1 à 1,50 m.
Prijs: gem. € 5.000 à 10.000 (excl. btw & plaatsing). Start hier je aanvraag.

 

3. Zwemspa (vanaf 12 m²)

Ten slotte is ook een zwemspa (‘swim spa’) een uitstekende oplossing voor een kleine tuin. Dit is een combinatie van een jacuzzi met een zwembad en beschikt over meerdere zitplaatsen, warme massagestromen en optionele geïntegreerde tegenstroomjets. Zo geniet je niet alleen van een deugddoende massage, maar kan je ook aan je conditie werken.

Een zwemspa arriveert kant en klaar bij je thuis. Hier is er dus geen echt maatwerk mogelijk, wat wel het geval is bij een klein zwembad of een plunge pool. Een zwemspa kan je eveneens laten inbouwen en een mooi kader geven in je tuin.

Afmetingen: standaardmaten van 4 à 6 m lang x 3 à 4 m breed, diepte gem. 1,30 à 1,50
Prijs: gem. € 15.000 à 30.000 (excl. btw & plaatsing). Start hier je aanvraag.

 

 

Ontwerpmogelijkheden klein zwembad

Het ontwerp van het zwembad is van onmiskenbaar belang voor het uiteindelijke resultaat, zowel voor een grote als een kleine tuin. Hieronder vind je verscheidene keuzefactoren terug waarmee je je droomzwembad vorm kan geven:

 

1. Afmetingen

Wil je een zwembad of plunge pool plaatsen in je kleine tuin? Dan zijn de afmetingen natuurlijk een belangrijke vereiste. Een klein zwembad kan je zowel in een monoblok uitvoering verkrijgen met vaste afmetingen, als van A tot Z op maat laten vervaardigen.

 • Klein monoblock zwembad: een klein prefab zwembad bestaat in verschillende standaardmaten en wordt het vaakst uit vinyl(ester) of epoxy-acrylaat vervaardigd. De compacte afmetingen verzekeren een vlotte plaatsing waardoor de installatiekosten vaak meevallen.
 • Klein inbouw zwembad op maat: heeft je tuin nood aan een zwembad in een specifieke afmeting of vorm? Of wil je gewoon een unieke, geïndividualiseerde realisatie? Laat dan je bouwkundig mini zwembad helemaal op maat vervaardigen. Deze bestaan uit beton en gaan dankzij hun robuustheid jarenlang mee.

LET OP: het is niet omdat kleine monoblok zwembaden een vaste standaardmaat hebben, dat je ze helemaal niet kan aanpassen. Bij sommige zwembadbouwers kan je de afwerking volledig naar je hand zetten, zoals de oriëntatie van de ingebouwde trappen, de liner van het zwembad, …

 

2. Vorm

Kleinere zwembad exemplaren zijn beschikbaar in verschillende vormen. Welke vorm je uiteindelijk kiest, hangt sterk samen met de vorm van je kleine tuin. Vind bij de aandachtspunten meer tips om het meeste uit je zwembadontwerp te halen:

 • Rechte vormen: rechthoekige of vierkante kleine zwembaden komen het vaakst voor. Dit zijn namelijk de meest voor de hand liggende monoblok vormen. Wil je een bepaalde hoek in je tuin benutten? Dan zijn rechte vormen uitstekend geschikt.
 • Afgeronde vormen: afgeronde zwembaden zijn ook populair, zeker bij de plunge pools. Ronde of ovalen vormen zijn ideaal voor kleine tuinen, want ze doen de ruimte groter lijken. Daarnaast zorgt een afgeronde vorm voor een betere watercirculatie wat het onderhoud van je zwembad vereenvoudigt.
 • Vrije vorm: heb je een uniek tuinontwerp en wil je een klein zwembad die daar volledig in past? Dan is een bouwkundig zwembad in vrije vorm de beste keuze. Zij worden namelijk volledig ontworpen naar je wensen en bovendien aangepast aan de noden van je tuin.

 

3. Afwerking & accessoires

Je hebt het ontwerp van je zwembad helemaal aangepast aan de noden van je kleine tuin. Nu moet het zwembad nog karaktervol afgewerkt worden. Je hebt keuze uit de volgende afwerkingsmogelijkheden:

 • Liners: dit zijn ijzersterke folies die in de zwembadkuip aangebracht worden. Je hebt keuze uit een een grote hoeveelheid kleuren en designs: grijs, azuurblauw, gemarmerd leisteen,… zo kan je je zwembad een luxueuze uitstraling geven.
 • Inlooptrap: geen zwembad zonder trapje. Bij kleine monoblok zwembaden zijn de inlooptrappen doorgaans in het ontwerp vervat. Bij bouwkundige zwembaden heb je keuze uit verschillende ontwerpen en materialen.
 • Tegenstroominstallatie: ook sportievelingen kunnen genieten van een klein zwembad. Een jetstream inbouwzwembad op maat kan ook in beperkte afmetingen gerealiseerd worden. De sterkte van de stralen is handmatig in te stellen: van een krachtige tegenstroom tot rustiek kabbelend water.
 • Verlichting: verlicht je zwembad op verschillende manieren en krijg daardoor een unieke en luxueuze uitstraling. Kies je voor een schijnwerper? Of gaat je voorkeur eerder uit naar intieme LED verlichting in de trappen en de zwembadranden?
 • Beveiliging: heb je kleine kinderen rondlopen? Dan wil je natuurlijk dat ze niet in het zwembad terecht komen wanneer je geen oogje in het zeil houdt. Er bestaan verschillende beveiligingsoplossingen om ongelukken te voorkomen: van hekwerk tot alarmsystemen.
 • Zwembadafdekking: houd je het zwembadwater het liefst zo lang mogelijk proper en warm? Investeer dan in kwalitatieve zwembadafdekking. Je hebt keuze uit diverse automatische of handmatige systemen om je afdekking op en af te rollen.
 • Boordstenen: je zwembad tot in detail afwerken? Plaats dan mooie boordstenen langs de contouren van je zwembad. Deze bestaan in talloze uitvoeringen en afwerkingen en geeft zo het geheel een uniek en luxueus uitzicht.

 

Laat je uitgebreid adviseren!

Wat is je zwemervaring van je dromen? Vertrek vanuit die vraag en stel op basis van het antwoord jouw zwembad samen. Hoe dat te rijmen valt met de afmetingen van je kleine tuin bekijkt een ervaren zwembadbouwer verder voor je. Er zijn namelijk veel meer elementen waarmee hij rekening houdt dan enkel de grootte van het zwembad: denk maar aan het gewicht van een gevuld zwembad op een terras!

Professioneel advies nodig? Vertrouw op het oordeel van een expert en laat je uitgebreid door hem adviseren. Kom in contact met professionals uit je omgeving.

 

 

Wat kost een zwembad in de tuin?

De kosten voor een klein zwembad in de tuin zijn voornamelijk afhankelijk van de grootte van je zwembad (mini, klein, plunge pool,…), het materiaal, de constructie (prefab of bouwkundig) en de afwerking (bv. aqua jets, belichting, boordstenen, afdekzeil,…). Een overzicht:

Soort zwembadPrijs (excl. btw & plaatsing)
Klein monoblock zwembadVanaf € 20.000
Klein zwembad op maatVanaf € 25.000
Kleine plunge poolVanaf € 5.000
Eenvoudige swim spaVanaf € 15.000

LET OP: bovenstaande prijzen zijn richtprijzen. Bovendien hangt veel van de prijs af van je wensen en de plaatsingskosten. Wil je naast de aanleg van je plunge pool of mini zwembad ook een poolhouse of terras aanleggen? Dan is je totaalproject in de veilige handen bij een ervaren zwembadbouwer.

 

Besparen? Vergelijk dan offertes!

Wist je dat je flink kan besparen wanneer je de tijd neemt om aandachtig verschillende offertes te vergelijken? Op deze manier kan je niet alleen verschillende prijzen vergelijken, maar ook de uiteenlopende adviezen, materialen, plaatsingskosten, … Zo maak je uiteindelijk de beste keuze voor jouw situatie.

Vrijblijvend offertes vergelijken? Vul dan snel het offerteformulier in en ontvang 2 à 3 verschillende prijsvoorstellen op maat! Start hier je aanvraag.

 

 

klein zwembad in tuin maken

 

Zwembad in kleine tuin: tips & aandachtspunten

Waar moet je nu precies op letten wanneer je een zwembad laat ontwerpen voor je kleine tuin? We geven je graag wat extra tips:

 1. Kies de juiste afmetingen
  Denk op voorhand goed na over de activiteiten die in het zwembad plaatsvinden. Zo is een kleine plunge pool enkel geschikt om in te relaxen. Wil je genieten van de kracht van een tegenstroominstallatie? Dan moet je zwembad minstens 3 x 5 m zijn om comfortabel te bewegen.
 2. Laat tuin- en zwembadontwerp samenvloeien
  Wil je een zwembad integreren? Dan vergt dit een degelijke planning, zeker met het oog op de compacte afmetingen van je achtertuin. Zorg bijvoorbeeld voor een mooie overloop met de omgeving, creëer privacy met planten, plaats je zwembad op een zonnige plaats, … Met bepaalde ingrepen kan je kleine tuin flink wat groter lijken, bijvoorbeeld wanneer je het terras over het zwembad laat hellen. Je zwembadbouwer weet raad.
 3. Voorzie altijd extra ruimte
  Niet alleen je zwembad neemt plaats in, ook de technische installatie heeft ruimte nodig om weggewerkt te worden. Hou daarnaast ook rekening met andere aspecten, bijvoorbeeld waar je in en uit het zwembad stapt, het zicht vanuit je woning, waar de waterspetters terechtkomen,… deze criteria bepalen ook waar je zwembad moet komen.
 4. Let op de garantievoorwaarden
  De aankoop van een zwembad is een hoge investering. Biedt dus zeker voldoende aandacht aan de garantie die een producent of zwembadbouwer je biedt. Doorgaans bieden ze 10 jaar garantie op de constructie. Zo ben je verzekerd van een snelle service wanneer zich problemen voordoen.
 5. Onderhoudsarm ≠ onderhoudsvrij
  Het is niet omdat een klein zwembad minder onderhoud vergt dan een groot exemplaar dat deze helemaal niet onderhouden dient te worden… Zorg daarom voor een degelijke, kwalitatieve afdekking van je mini zwembad. Hou rekening met het feit dat je soms wat chloor moet toevoegen om het zwembadwater gezond te houden. Laat je het onderhoud liever over aan je zwembadexpert? Pols dan eens naar een servicecontract.
 6. Praat op voorhand met een ervaren zwembadbouwer
  Wil je je kleine tuin voorzien van een zwembad? Vertrouw dan op professioneel maatwerk. Een vakman kan namelijk een mini pool in vrije vorm creëeren die volledig voldoet aan al je vereisten en wensen. Wat is het voornaamste doel van je zwembad? Heeft je tuin een hoogteverschil? Welke afwerking heb je in gedachten? Een vakman helpt je graag verder.

 

In contact komen met zwembadbouwers uit je regio? Maak dan gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang binnen enkele werkdagen prijsvoorstellen op maat. Start hier je aanvraag.

 

 

Zwembad in kleine tuin: ideeën

Op zoek naar leuke realisaties voor een zwembad in je stadstuin of op je terras? Hieronder verzamelen we de mooiste uitvoeringen van zwembaden in kleine tuinen en terrassen.

 

INSPIRATIE: klein zwembad in vrije vorm

zwembad voor kleine tuin

Dit rustieke, kleine niervormige zwembad gaat volledig op in z’n omgeving. Het mooie houten terras past goed bij het natuurlijke boordsteen. Dit zwembad kreeg een donkerkleurige liner om een natuurlijke uitstraling van het zwembadwater te bekomen. De weerspiegeling van het water doet het kleine terras bovendien optisch stukken ruimer lijken!

 

INSPIRATIE: oosterse charme bij een mini pool

zwembad in kleine tuin

Dankzij de beperkte afmetingen past dit kleine bouwkundige zwembad uitstekend op deze binnenplaats. Onder de verhoogde boordafwerking werd een automatisch afdekzeil bevestigd die eenvoudig te besturen valt. Het volledige plaatje klopt: de romantische patio, de hanglampen, de weelderige beplanting, het azuurblauw ogende water,… Kortom: het is een heerlijke plek om in weg te dromen.

 

INSPIRATIE: mini infinity zwembad op maat

kleine tuin met zwembad

Is een infinity pool enkel maar mogelijk in grote tuinen? Neen! Een infinity zwembad wordt altijd op maat gemaakt zodat alle details kloppen. En dan hebben we het niet alleen over de uitvoering van het zwembad, maar ook over de technische aspecten (bijv. het lager gelegen bassin waarin het water opgevangen wordt). Zo is het ook mogelijk om een kleiner exemplaar op je terras plaatsen: even mooi, maar goedkoper.

 

INSPIRATIE: klein rond monoblock zwembad

klein zwembad in tuin

Dit ronde monoblok zwembad werd afgewerkt met grote rustieke boordstenen en een moderne, afgeronde inbouwtrap. Met afmetingen onder de 20 m² neemt het zwembad uiteindelijk niet al te veel ruimte in, maar kan je toch naar hartelust zwemmen. Zorg in dit geval voor een kwalitatieve tegenstroominstallatie en maak thuis trainen eenvoudig!

 

INSPIRATIE: plunge pool met metalen trap

inbouw zwembad kleine tuin

Dit is een grotere prefab plunge pool, afgewerkt met een liner in mozaïek design en daarrond steentjes om opspattend water gemakkelijk weg te leiden. Het is het ideale zwembad om verkoeling in te zoeken, te ontspannen met vrienden of om de kinderen in te laten spelen. Wil je in het laatste geval graag je zwembad extra beveiligen? Installeer dan een stevig beveiligingszeil of een hekken.

 

Een professioneel zwembadbouwer helpt je verder!

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden van een zwembad in je eigen stadstuin? Twijfel je of je terras geschikt is voor een zwembad? Of heb je nog een heleboel andere onbeantwoorde vragen? Ga dan te rade bij een professioneel zwembadbouwer. Hij zal je met plezier adviseren en verder helpen. Ontvang vrijblijvend offertes op maat via het onderstaande offerteformulier.