Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vergunning zwembad aanleggen 2024

Heb je voor het aanleggen van een zwembad in de tuin een vergunning nodig? Niet altijd. In dit artikel kom je te weten welke regels voor privé-zwembaden er gelden in het Vlaams Gewest, in welke gevallen je een vergunning voor je zwembad moet aanvragen, welke aanvraagprocedure je daarvoor moet volgen en wanneer je je zwembad vergunningsvrij mag bouwen.

Ga snel naar:
Vergunning zwembad nodig?
Aanvraagprocedure zwembad vergunning
Enkele veelgestelde vragen
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

Heb ik een vergunning voor mijn zwembad nodig?

Of je een bouwvergunning voor je zwembad nodig hebt, hangt af van een aantal factoren, waaronder de ligging en de grootte van je zwembad. Een kort overzicht van de huidige regelgeving:

 

1. Wanneer heb ik GEEN vergunning nodig voor mijn zwembad?

In bepaalde gevallen heb je geen omgevingsvergunning nodig om een zwembad aan te leggen. Je mag je zwembad vergunningsvrij bouwen als je zwembad:

  • samen met de overige niet overdekte constructies in je zij- of achtertuin niet meer dan 80 m² inneemt. Concreet betekent dit dat de oppervlakte van je zwembad, terras, oprit, tuinpaden, siervijver, …  samen maximaal 80 m² mag zijn.
  • niet overdekt is.
  • minstens 1 meter van de perceelgrens ligt.
  • minder dan 30 meter van de woning ligt.
  • niet in een kwetsbaar gebied ligt.
  • in de zij- of achtertuin ligt.

LET OP: zelfs als een vergunning niet verplicht is, kan er wel nog een meldingsplicht gelden. Dit hangt af van de lokale voorschriften en plannen in jouw gemeente. Je doet er dus goed aan om altijd eerst navraag te doen bij je gemeente. Is een melding verplicht? Dan kan je die indienen via het Omgevingsloket. De werken mogen starten de dag nadat je een aktename hebt ontvangen van de bevoegde overheid. Je mag rekenen op een termijn van 20 à 30 dagen. Ontvang je na deze termijn geen aktename, dan wordt dit beschouwd als een stilzwijgende aktename en mag je de werken starten.

 

Voorbeeld: zwembad zonder vergunning

Je wil een zwembad in de achtertuin aanleggen met een oppervlakte van 35 m². Het zwembad bevindt zich binnen een afstand van 30 meter van de woning. In de tuin is er ook een niet overdekt terras van 25 m² en een vijver van 15 m² aanwezig.

In deze situatie heb je voor de aanleg van het zwembad geen vergunning nodig. De totale oppervlakte van de niet overdekte constructies is namelijk kleiner dan 80 m² (35 + 25 + 15 = 75 m²).

TIP: het is niet altijd even duidelijk wanneer je precies een vergunning nodig hebt voor jouw zwembad en in welke gevallen de vergunningsplicht vervalt. Bespreek daarom jouw project eerst met een zwembadbouwer. Op basis van jouw wensen en plannen geeft hij jou het juiste advies. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

 

2. Wanneer heb ik WEL een vergunning nodig voor mijn zwembad?

In alle andere gevallen heb je wel een vergunning nodig voor een zwembad in de tuin. Je bespreekt best eerst jouw wensen met jouw zwembadbouwer. Hij verschaft je alle informatie die je nodig hebt voor de aanvraagprocedure. Via onze gratis offerteservice kom je snel in contact met 2 à 3 zwembadbouwers in jouw regio. Ontvang vrijblijvend advies op maat.

 

LET OP: je gemeente kan bijkomende voorwaarden opleggen

Jouw gemeente kan strengere voorschriften hanteren dan de regels die op Vlaams niveau gelden. Je doet er dus goed aan om bij twijfel contact op te nemen met de gemeente voordat je met de werken start. De aanleg van het zwembad mag bijvoorbeeld niet in strijd zijn met lokale plannen (gemeentelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen en bijzondere plannen van aanleg) of voorschriften van verkavelingsvergunningen.

TIP: natuurlijk weet je dan best al hoe je project er zal uitzien. Een zwembadbouwer adviseert je graag verder en kan eventueel zelfs helpen met de vergunningsaanvraag. Benieuwd naar advies en een prijs op maat? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende zwembadbouwers via de offertepagina.

 

 

zwembad vergunning

 

Aanvraagprocedure vergunning zwembad

De vergunningsaanvraag van een eenvoudige ingreep, zoals het aanleggen van een zwembad, gebeurt via het snelinvoerloket via de site omgevingsloketvlaanderen.be. Je selecteert de uit te voeren werken en volgt de aangegeven stappen.

Je hebt de volgende documenten nodig om je zwembad vergunning aan te vragen:

  • het inplantingsplan
  • een constructietekening
  • 3 foto’s die duidelijk de plaats van de werken in beeld brengen
  • eventueel een retributiebewijs
  • een omschrijving van de werken en/of van het materiaal

Is je vergunning in orde? Dan kan je opstarten met de bouw van je zwembad. Ontvang vrijblijvend advies en prijsvoorstellen op maat van jouw project via onze gratis offerteservice.

 

Wat als je vergunning geweigerd wordt?

Als je zwembad vergunning geweigerd wordt door de gemeente, dan kan je binnen 30 dagen beroep indienen bij de provincie. De kennisgeving van de beslissing kan je raadplegen via het Omgevingsloket. Teken je beroep aan, hou er dan rekening mee dat je dit ook zal moeten motiveren. Wordt ook jouw beroep afgewezen? Dan kan je binnen 45 dagen opnieuw in beroep gaan bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

TIP: om te vermijden dat je vergunning voor je zwembad geweigerd wordt, bespreek je best op voorhand jouw project in detail met een ervaren zwembadbouwer. Hij informeert je over de mogelijkheden, de vergunningsplicht en wijst je op mogelijke aandachtspunten. Kom in contact met erkende vakmannen in jouw regio.

 

FAQ zwembadvergunning

Roept de huidige regelgeving nog vragen op? Hieronder proberen we de meest voorkomende vragen te beantwoorden. Staat het antwoord dat je zoekt er niet tussen? Neem dan contact op met een zwembadbouwer in jouw buurt. Hij doorloopt graag samen met jou jouw project en informeert je over de meest recente wetgeving. Maak hiervoor gebruik van onze gratis offerteservice.



  • Kan je voor een zwembad zonder vergunning een boete krijgen?
    Wanneer je je zwembad zonder vergunning laat plaatsen terwijl je wél een vergunning nodig hebt, kan de ambtenaar die de overtreding vaststelt een regularisatie eisen. Kunnen de werken niet geregulariseerd worden? Dan kan de rechtbank je een boete opleggen of beslissen dat de bouwovertreding moet worden afgebroken. Je hebt er dus alle baat bij om de vergunning in orde te maken voor de werken van start gaan.


  • Heb je ook voor een zwemvijver een vergunning nodig?
    Voor een zwemvijver gelden dezelfde regels als voor een zwembad. Wil je graag een zwemvijver laten plaatsen, dan informeer je best bij je gemeente over de huidige wetgeving.


  • Moet ik een architect inschakelen voor een zwembad met vergunning?
    Heb je een vergunning nodig om jouw zwembad aan te leggen, dan is het in principe ook verplicht om een architect in te schakelen. De medewerking van een architect is echter niet vereist als je zwembad kleiner is dan 150 m² en het minstens 2 meter van de perceelgrenzen en gebouwen ligt. Ben je niet zeker of je een architect moet inschakelen? Je zwembadbouwer kan je hierover meer informatie verschaffen. Vul onderstaand offerteformulier in en kom snel in contact met ervaren zwembadbouwers in jouw regio:

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen