Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Inbouw zwembad: soorten en prijzen

Inbouw zwembaden hebben veel te bieden. Het kost enige moeite om ze te plaatsen maar wanneer ze eenmaal ingegraven zijn, mag het resultaat er ook zijn. Je beschikt dan over een echt zwembad waarin je heerlijk wat baantjes kan trekken. In dit artikel vind je meer informatie over de verschillende soorten inbouw zwembaden en over de voor- en nadelen ervan ten opzichte van een opbouw zwembad.

 

inbouw zwembad polyester Polyester inbouw zwembad

Prefab zwembaden van polyester, ook wel monoblok genoemd, zijn erg populair. Dit type is sterk en licht en is aan de binnenkant glad van structuur wat prettig aanvoelt aan je handen en voeten.

Polyester baden zijn voorgevormd en worden volledig ingegraven. Bij plaatsing is het belangrijk dat de grond voldoende stevig is. Meestal is voor plaatsing een betonnen fundament nodig. Een polyester zwembad is gemakkelijk te onderhouden en het materiaal gaat lang mee. De kostprijs van een inbouw zwembad van goede kwaliteit bedraagt inclusief plaatsing ongeveer 25.000 tot 35.000 euro (groot zwembad van 10 meter lang en 4 meter breed). Kom hier meer te weten over polyester inbouw zwembaden.

 

inbouw zwembad staal Inbouw zwembad met stalen wanden

Als alternatief voor een prefab polyester zwembad kun je ook kiezen voor een ingebouwd zwembad met metalen wanden.

Deze baden worden volledig ingegraven in de grond maar je kan ze ook met wat extra verstevigingen als opbouwzwembad plaatsen. Stalen inbouw zwembaden zijn een stuk goedkoper dan polyester baden. Dat heeft vooral te maken met de kostprijs van de fabricagematerialen. Staal is nu eenmaal goedkoper dan polyester. Qua kostprijs moet je rekenen op een bedrag van 5000 tot 10.000 euro inclusief plaatsing (voor een inbouw zwembad van 7 meter lengte).

 

inbouw zwembad beton Betonnen zwembad op maat

Het grote voordeel van een inbouwzwembad is dat je er architectonisch gezien alle kanten mee op kan. Vanzelfsprekend heb je wel te maken met enige beperkingen omdat de baden voorgevormd zijn.

Indien je volledige vrijheid wil in het ontwerp dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een betonnen zwembad op maat. Deze baden zijn zeer duurzaam en gaan een leven lang mee. Maar ze zijn ook vrij kostbaar om aan te leggen. Prijzen lopen uiteen van 30.000 tot 60.000 euro voor een luxueus betonnen zwembad. De randafwerking gebeurt vaak met bijhorende terrastegels.

 

 

Waarom een ingebouwd zwembad?

Een inbouw zwembad is weliswaar duurder dan een opbouw zwembad maar heeft ook meerdere voordelen te bieden:

Qua formaat valt er meer te kiezen, inbouw zwembaden zijn in grotere afmetingen verkrijgbaar dan opbouw baden. Inbouw zwembaden zijn ook vaak dieper (1,8 meter diep in plaats van 1,2 meter diep).

Een ingegraven zwembad wordt perfect geïntegreerd in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan een terras dat volledig om het zwembad heen aangelegd kan worden en waar je na het zwemmen heerlijk op kan relaxen. Er bestaan ook heel wat slipvrije terrastegels die ideaal te combineren zijn met een zwembad. Lees hier meer over de soorten terrastegels.

Bij een inbouw zwembad heb je goed zicht op wat er in het water gebeurt. Dat kan handig zijn i.v.m. de veiligheid (bijvoorbeeld spelende kinderen). De grotere diepte van een inbouw zwembad kan daarentegen ook weer een nadeel zijn.

Lange levensduur en sterk. Inbouw zwembaden zijn erg sterk (vooral de polyester baden) en hebben een lange levensduur. Je hoeft dus niet bang te zijn dat ze lek raken of dat de constructie gaat doorbuigen. Opbouw zwembaden zijn altijd wat kwetsbaarder omdat ze niet beschermd en ondersteund worden door omringende grond.

 

Prijzen en materialen vergelijken loont!

Het loont om verschillende soorten inbouwzwembaden en hun prijzen te vergelijken. Via onze offerteservice kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij gespecialiseerde zwembadbouwers uit jouw regio. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

inbouw zwembad

 

Afwerking inbouwzwembad

Een inbouw zwembad kan met verschillende materialen worden afgewerkt. Vaak kiest men voor een randafwerking van natuursteen of van composiet maar er zijn tal van andere materialen die geschikt zijn, bijvoorbeeld hardhout, thermohout of gewoon kunststof. De afwerking zal voornamelijk samenhangen met de materialen in de omgeving. Wil je bijvoorbeeld graag een hardhouten terras of een terras van natuursteen bij het zwembad aanleggen of kies je liever voor een natuurlijke uitstraling met gras?

 

Onderhoud van een inbouw zwembad

In principe is het onderhoud van een inbouw zwembad niet anders dan dat van een opbouw bad. In verband met de grootte zul je er waarschijnlijk wel wat langer mee bezig zijn en de onderhoudskosten zullen wat hoger zijn omdat je een zwaardere filter nodig hebt.

Het onderhoud komt in het kort neer op het behandelen van het water met de juiste chemicaliën, het schoonmaken en -houden van het zwembad (vallend blad, zand en ander grofvuil) en het periodiek reinigen van de wanden en de filters. Wanneer je regelmatig een onderhoud uitvoert en de kwaliteit van het water goed in de gaten houdt, zal het je in totaal niet al te veel tijd kosten. Meer info over het onderhoud van een zwembad vind je in dit artikel.

 

onderhoud inbouw zwembad

 

Inbouw- of opbouwzwembad kiezen?

Door het grote aanbod aan kwaliteitsbaden kan het soms wel eens lastig zijn om een keuze te maken uit een opbouw- of een inbouwzwembad. Wanneer je echter goed kijkt naar de verschillende voor- en nadelen tussen beide type baden dan wordt de keuze al snel een stuk eenvoudiger.

Een ingebouwd zwembad is een stuk duurder dan een opbouw zwembad. Mocht je de graafwerken en de installatie zelf verrichten, dan scheelt dat natuurlijk in kosten maar je hebt ook te maken met de kosten van het bad zelf (vooral polyester is vrij duur). Wil je het zwembad ook afwerken met een terras in hout of terrastegels, dan moet je hier ook extra budget voor voorzien.

Een inbouwbad biedt meer mogelijkheden qua afwerking en extra’s. Zo kun je een glijbaan aanleggen of een duikplank en kun je een terras op het zwembad laten aansluiten.

Een inbouw zwembad kan eenvoudig afgedekt worden met isolerende lamellen. Hierdoor kun je besparen op de verwarmingskosten. Bij een opbouw zwembad is afdekken ook mogelijk maar heb je minder mogelijkheden.

De instap is bij een inbouw zwembad letterlijk laagdrempelig. Je hoeft niet eerst een trapje te beklimmen. Bij de meeste polyesterbaden is de trap in het zwembad zelf gegoten.

Een opbouw zwembad kun je indien gewenst in korte tijd weer afbreken en eventueel ergens anders weer opbouwen. Bij verhuis neem je het zwembad gewoon mee. Een inbouwzwembad kan in principe ook verhuisd worden maar dat vereist wel de nodige inspanning en kosten.

 

 

Offertes voor een zwembad ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van jouw zwembad. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende vakmannen